Meta overweegt stop Facebook in EU bij verbod data-transfer

Door Jan Roekens | 08-02-2022

Tweakers.net meldt dat Meta overweegt te stoppen met Facebook en Instagram in Europa. Reden zou zijn dat data van Europese gebruikers niet meer op Amerikaanse servers verwerkt mogen worden.

Meta gebruikt trans-Atlantische datatransferframeworks als Privacy Shield en modelovereenkomsten om data van Europese gebruikers op slaan op Amerikaanse servers. Die frameworks en overeenkomsten staan in de EU onder druk.

Meta waarschuwt in een rapport dat bij uitblijven van een nieuw framework, en wanneer er geen modelovereenkomsten meer gebruikt mogen worden, een deel van de producten, waaronder Facebook en Instagram, niet meer worden aangeboden in de EU.

Meta moet het uiteraard hebben van het delen van data – ook zeker tussen landen en regio’s – in het kader van het aanbieden van diensten en targeted advertenties. Het door Meta gebruikte Privacy Shield-verdrag werd echter ruim anderhalf jaar geleden door het Europese hof vernietigd, wegens strijdigheid met de AVG. Ook modelovereenkomsten staan onder druk, zeker nadat de Ierse Data Protection Commission (IDPC) oordeelde dat ook die in strijd zijn met de AVG. Verwerken van Europese data op Amerikaanse servers werd daarom gestaakt. Meta denkt dat de IDPC dit voorjaar met een eindoordeel komt.

Bron: tweakers.net

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?