Microsoft maakt data-opslag in EU mogelijk

Door Jan Roekens | 20-12-2022

Zakelijke klanten van Microsoft kunnen vanaf 1 januari data opslaan en verwerken in de Europese Unie. Vanaf die datum gaat het zogeheten EU Data Boundary-project van start, waarbij de gegevens gegarandeerd alleen op Europese servers terechtkomen. Het geldt voor data vanuit Microsoft 365, Azure, Power Platform en Dynamics 365.

Microsoft komt met het project tegemoet aan de wens van veel Europese bedrijven, overheden en instellingen die liever geen data opslaan en verwerken buiten de EU.
Daarbuiten is het namelijk lastig om Europese regels voor privacy en databescherming na te leven, terwijl Europese organisaties zich daar wel aan moeten houden. Opslag bij Amerikaanse data-bedrijven geeft het risico dat de Amerikaanse autoriteit klantinformatie en klantdata kan opeisen. Dat risico is klein, maar niet uitgesloten.

Om de afzonderlijke regio voor klanten in de EU en de grotere Europese vrijhandelszone (EFTA) te faciliteren, heeft Microsoft de laatste jaren geïnvesteerd in nieuwe datacenters. In totaal zijn er nu 17 datacenterregio’s in Europa en er zullen er nog negen bijkomen. De afgelopen twee jaar zou daaraan twaalf miljard dollar zijn gespendeerd.

Bij het Data Boundary-project gaat het in eerste instantie vooral om klantspecifieke gegevens die Europese organisaties binnen de EU kunnen bewaren en verwerken. Later gaat het ook gelden voor andere data, zoals log- en servicegegevens.

Bron: computable.nl

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?