Microsoft stopt met technologie die emoties scant

Door Redactie Daily Data Bytes | 28-06-2022

Microsoft heeft afgelopen week meegedeeld dat het stopt met de verkoop van technologie die iemands emotie in kaart bengt op basis van gezichtsopname. Het bedrijf wil ook geen onbelemmerde toegang meer bieden tot gezichtsherkenningstechnologie.

De voornemens van Microsoft houden verband met de de wensen van cloudproviders om gevoelige technologieën te beteugelen, zeker omdat er in in de VS en Europa wettelijke limieten in de maak zijn.

Sinds vorig jaar onderzoekt Microsoft of emotieherkenningssystemen een basis hebben in de wetenschap. ‘Dat riep vragen op over privacy en gaf onduidelijkheid over de definitie van emoties. Verder is niet helder wat het verband is tussen gezichtsuitdrukking en iemands emotionele toestand en kun je dat verband ook niet generaliseren naargelang gebruikssituaties, regio en demografie’, schreef Sarah Bird van Microsoft in een blogpost.

De tools zijn erop gericht om naast het lezen van emotie ook zaken als geslacht, leeftijd, uitdrukking, (gezichts)haar en make-up in kaart te brengen.

Klanten die de technologie gebruiken hebben een jaar de tijd om dat af te bouwen. Microsoft roept klanten om op inbreuk op privacy te voorkomen, net zoals situaties die kunnen leiden tot het identificeren van minderjarigen, maar een expliciet verbod legt het bedrijf gebruikers niet op.

Auteur: Redactie Daily Data Bytes, Hoofdredacteur Jan Roekens.

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?