Microsoft wil ChatGPT integreren in Bing in concurrentieslag met Google Search

Door Jan Roekens | 10-01-2023

Microsoft, een van de eerste investeerders in het bedrijf achter ChatGPT, is naar verluidt van plan om de door machine learning aangedreven chatbot te integreren in zijn Bing-zoekmachine, en dat alles met als doel om beter de concurrentie aan te gaan met Google Search.

Tech-website The Information meldt uit meerdere Microsoft-bronnen dat het bedrijf een integratie wil doorvoeren van ChatGTP-functies met de Bing-zoekmachine. Dat zou dan gelden voor bepaalde zoekopdrachten, en het zou moeten gebeuren vóór eind maart.

Het nieuws volgt op een investering van één miljard dollar in OpenAI dat ChatGPT en het beeldgenererende systeem Dall.e heeft ontwikkeld; een deal die de start-up toegang gaf tot de Azure-cloud van Microsoft en die Microsoft ook de kans geeft om zoekresultaten lucratief te maken. Dall.e is al geïntegreerd in sommige Microsoft-services en het heeft plannen aangekondigd om de beeldgenererende technologie in Bing onder te brengen als ‘beeldmaker’.

Microsoft en Google gokken erop dat kunstmatige intelligentie steeds crucialer wordt, en dat heeft gevolgen voor de commerciële aanpak:

  • Ten eerste wordt er geld verdiend met zoeken via advertenties, meestal via gesponsorde links. Gebruikers zien nu welke links gesponsord worden en welke niet, en maken vervolgens eventueel de keus om door te klikken op een gesponsorde site. Lukt dat doorklikken nog als er AI-genereerde antwoorden komen op zoekvragen?
  • Ten tweede is ChatGPT verre van perfect en geeft het soms onjuiste antwoorden op relatief eenvoudige vragen. Google houdt de release van zijn eigen chatbot nog even tegen want het wil reputatierisico als gevolg van vooroordelen en onnauwkeurigheden voorkomen.

Bron: warc.com

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?