Miles Research ontwikkelt samen met NHG de Woonlastenmonitor

Door Jan Roekens | 16-05-2024

De Woonlastenmonitor is een onderzoek naar de betaalbaarheid van woonlasten onder woningeigenaren met een hypotheek in Nederland. Het onderzoek wordt door Miles Research elk kwartaal uitgevoerd onder 2.400 woningeigenaren met een hypotheek.

Het onderzoek bestaat uit vier thema’s: inkomsten en uitgaven, betalingsproblemen, financiële buffer en financiële zorgen, aangevuld met een hoofdstuk betalingsachterstanden, gebaseerd op gegevens van het NHG zelf. Het doel van het onderzoek is om inzicht te geven in de ervaringen en gevoelens van woningeigenaren over hun financiële huishouden en de mogelijke aanpassingen die zij moeten of willen doen.

De Woonlastenmonitor helpt bij het in kaart brengen van eventuele problemen rondom de betaalbaarheid van hypotheken. Juist doordat er elk kwartaal wordt gemeten, kan er actie worden ondernomen als dat nodig is. De eerste resultaten zijn inmiddels binnen, waarbij een aantal zaken opvallen:

  • Bijna 4 op de 10 woningeigenaren zegt dat de inkomsten net genoeg of zelfs niet genoeg zijn om alle kosten en vaste lasten te betalen.
  • Ongeveer 20% had de afgelopen 12 maanden moeite met het betalen van de hypotheek. Dit percentage was het hoogst in Noord- en Zuid-Holland.
  • Dit alles zorgt er ook voor dat bijna 23% van alle huiseigenaren zich zorgen maakt over de financiële situatie.

De resultaten worden publiek gedeeld via  https://nhg.maglr.com/woonlastenmonitor/. Kijk hier ook als je meer wilt weten, of per kwartaal de ontwikkelingen wilt volgen.

Miles Research is Kennispartner van Daily Data Bytes

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?