Nationaal Groeifonds financiert AI-innovatie onderwijs

Door Jan Roekens | 10-11-2021

Nederlandse wetenschappers, scholen en ondernemers gaan gezamenlijk werken aan kennis, data en innovatieve producten op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het kabinet kent 80 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds (NGF) definitief toe om een zogeheten Nationaal Onderwijslab op te zetten.

In augustus besloot het kabinet het voorwaardelijk toegekende budget vanuit het NGF voor de projecten Health-RI en Groenvermogen om te zetten in een onvoorwaardelijke toekenning. Nu volgt de definitieve toekenning voor het Nationaal Onderwijslab. Op het gebied van kunstmatige intelligentie kreeg het investeringsprogramma van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) afgelopen voorjaar al bekostiging toegekend.

In een Nationaal Onderwijslab gaan partijen vanaf 2022 aan de slag om AI-innovaties te ontwikkelen die bijdragen aan bijvoorbeeld onderwijs op maat, leesvaardigheid en digitale kennis van scholieren. De toegekende publieke financiering geldt voor tien jaar.

Afgelopen voorjaar maakten de ministers van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Financiën bekend dat zij 646 miljoen euro investeren en 3,5 miljard euro reserveren vanuit het NGF voor tien projecten die moeten zorgen voor meer economische groei in Nederland.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?