Nederland deelnemer Europese Cloud Federatie

Door Jan Roekens | 19-10-2020

Het belang van zowel voldoende opslag als een veilige en betrouwbare uitwisseling van data voor maatschappelijke en economische toepassingen neemt steeds verder toe. Daarom gaat Nederland deelnemen aan een initiatief van de Europese Commissie om gezamenlijk de Europese cloudinfrastructuur te versterken: de Europese Cloud Federatie.

In Nederland zijn er al diverse initiatieven. Zo werkt de zogenoemde Online Trust Coalitie in publiek-privaat verband aan het vergroten van transparantie en vertrouwen in de cloudmarkt. Bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden werken daarnaast in de Data Sharing Coalition aan makkelijk, veilig en betrouwbaar datadelen tussen sectoren. Ook is vorig jaar, mede door het ministerie van EZK, de Nederlandse AI Coalitie opgericht om op dat specifieke thema samen te werken.

Ook andere EU-lidstaten werken aan het verbeteren van de cloudinfrastructuur. Zo is er het private Duits-Franse initiatief GAIA-X, dat standaarden ontwikkelt om het aanbod van clouddiensten in Europa te verrijken. Het ministerie van EZK ondersteunt verschillende Nederlandse bedrijven die zich hierbij willen aansluiten en zet zich in om de Nederlandse belangen rond het initiatief te borgen. De Europese Cloud Federatie brengt deze en andere initiatieven bij elkaar.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?