Nederland ontwikkelt eigen AI-taalmodel

Door Jan Roekens | 07-11-2023

Nederland bouwt aan een eigen taalmodel: GPT-NL. Dit model is nodig voor het ontwikkelen, versterken en bestendigen van de digitale soevereiniteit, zeggen TNO, NFI en SURF, die samen het model gaan ontwikkelen. De organisaties willen zo een stap zetten naar een transparant, eerlijk en toetsbaar gebruik van AI naar Nederlandse en Europese waarden. Financiering van het model is afkomstig van het ministerie van EZK.

GPT-NL wordt een virtuele faciliteit die openstaat voor partners die met data en kennis willen bijdragen, of die toepassingen willen ontwikkelen op basis van GPT-NL. Zo kan het worden ingezet door academische instellingen, onderzoekers en overheden. Het stelt hen in staat taalmodellen te onderzoeken en uit te proberen, o.a. op het gebied van veiligheid, gezondheid, onderwijs en dienstverlening.

De uitvoering van het plan bestaat uit twee fases. In het eerste jaar staat de concrete ontwikkeling van het Nederlandse taalmodel centraal, waarbij ook de academische sector actief zal worden betrokken. De vervolgfase is de exploitatie, waarbij voor de voorziene computerkracht een connectie met de nationale supercomputer is voorzien. Voor de realisatie van GPT-NL is door RVO/EZK 13,5 miljoen euro toegezegd.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?