Nederland op 1 bij verantwoorde ontwikkeling en toepassing AI

Door Jan Roekens | 20-06-2024

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) meldt dat Nederland op de eerste plaats staat in de Global Index on Responsible AI. De index is gebaseerd op gegevens en evaluaties van 138 landen over de periode van 2023 tot 2024, en maakt gebruik van de grootste dataset die momenteel voor handen is omtrent verantwoorde AI-innovatie.

De Global Index on Responsible AI beoordeelt landen op basis van verschillende criteria, waaronder ethische richtlijnen, transparantie, inclusiviteit en de impact van AI op de samenleving. Nederland heeft op al deze fronten uitstekende resultaten behaald. Dit is volgens de NLAIC te danken aan de gezamenlijke inspanningen van de overheid, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties, die samenkomen bij de NL AIC.

Zo scoort ook de Nederlandse overheid hoog in de index, onder meer dankzij haar innovatieve houding, opgestelde kaders en mensgerichte benadering omtrent AI-innovatie en -implementatie. Door middel van duidelijke ethische richtlijnen en transparante beleidsvoering is een solide basis gelegd voor de ontwikkeling en toepassing van AI, die niet alleen technologische vooruitgang stimuleert maar ook publiek vertrouwen en maatschappelijke waarde waarborgt.

De Global Index on Responsible AI is volledig onafhankelijk en heeft 138 landen geëvalueerd op basis van hun inspanningen en resultaten op het gebied van verantwoorde AI.

 

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?