Omzetstijging markt- en opinieonderzoek

Door Jan Roekens | 04-06-2024

De omzet van de zakelijke dienstverlening lag in het eerste kwartaal van 2024 5,9% hoger dan in het eerste kwartaal van 2023. Inmiddels stijgt de omzet drie jaar op rij, maar wel neemt de groei de laatste vier kwartalen af. De omzet van markt- en opinieonderzoek steeg met 13,8%. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

Het eerste kwartaal van 2024 is het twaalfde kwartaal op rij met een hogere omzet ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Bij de IT-dienstverleners was de omzet 4,8% hoger, de kleinste groei in drie jaar tijd.

De omzet van de beveiligingsbranche was in het eerste kwartaal 18,2% hoger dan in het eerste kwartaal van 2023. Ook vorig kwartaal kende de beveiligingsbranche de grootste omzetgroei; de omzet steeg toen met 17,4%.

Na de beveiligingsbranche was de omzetgroei het hoogst in de reisbranche; de omzet was daar 15,3% hoger dan in het eerste kwartaal van 2023.

Markt- en opinieonderzoek deed het ook goed. De sector staat op de derde plaats, met een stijging van 13,8% ten opzichte van het eerste kwartaal 2023.

De omzetgroei van het reclamewezen bleef vergeleken met de andere branches met 2,1% iets achter, maar de omzet stijgt inmiddels wel al sinds het tweede kwartaal van 2021.

De uitzendbranche zette 2,9% meer om vergeleken met het eerste kwartaal een jaar eerder.

Ondernemersvertrouwen negatief

Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening is aan het begin van het tweede kwartaal van 2024 afgenomen tot -1. Dat is iets lager dan bij de start van het eerste kwartaal van 2024 (1,6). Ondernemers in de zakelijke dienstverlening waren iets minder negatief over het economisch klimaat in de afgelopen drie maanden en een stuk minder positief over het economisch klimaat in de komende drie maanden. In vrijwel alle Nederlandse bedrijfstakken was het ondernemersvertrouwen aan het begin van het tweede kwartaal van 2024 negatief.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?