Onduidelijkheid over datalek duurt voort – vandaag uitspraak kort geding

Door Jan Roekens | 06-04-2023

Afgelopen dinsdag diende voor de Rechtbank Rotterdam het kort geding van Blauw Research tegen NEBU. Inzet was meer duidelijkheid over het datalek dat veel opdrachtgevers van Blauw en Blauw zelf heeft getroffen. De zitting bracht niet aan het licht welke gegevens zijn gelekt. Vandaag volgt de uitspraak.

Zoals eerder is bericht is de kans is groot dat data in verkeerde handen zijn gevallen. Dat zou dan niet alleen Blauw Research hebben getroffen maar ook bureaus als USP en Mobiel Centre – en hun opdrachtgevers. Nog steeds wordt vermoed dat het gaat om gegevens als naam, leeftijd, geslacht en mailadres. Maar ook andere gegevens kunnen zijn buitgemaakt. NEBU en moederbedrijf Enghouse Systems gaven er geen uitsluitsel over en dat was voor Blauw een reden om een kort geding aan te spannen, ook omdat er een verwerkersovereenkomst tussen beide geldt, waaraan geen recht blijkt te zijn gedaan. 

45 minuten

In het vorige bericht op Daily Data Bytes meldden wij dat er mogelijk een cyberaanval was op 11 maart, maar dat blijkt 10 maart te zijn. Ontdekking volgde bijna 1,5 dag later. Hackers zouden het computersysteem van NEBU zijn binnengedrongen en wisten toegang te krijgen tot de wachtwoordkluis. De inbraak heeft 45 minuten geduurd. Blauw, dat op 27 maart pas werd ingelicht, betwijfelt dat. Hoe de hackers zijn binnengekomen is niet bekend, wat er met data is gebeurd evenmin en wat NEBU heeft ondernomen om de situatie weer onder controle te krijgen is ook niet helder.

Onleesbaar

De advocaat van NEBU wilde geen pers en publiek bij de zitting, omwille van informatie over beveiliging. De rechter wees dat af. Uit een verslag van De Volkskrant blijkt dat een door NEBU overhandigd intern rapport geen antwoord geeft op de vraag of er wel klanten van opdrachtgevers van Blauw zijn getroffen. Het interne rapport maakt melding van een boodschap van de hackers, maar die is – om privacyredenen – onleesbaar gemaakt.

Donderdag 6 april uitspraak

Aan het eind werd afgesproken een oplossing te zoeken. Blauw wil meer informatie en NEBU/Enghouse Systems kijkt of het daaraan kan voldoen. De partijen kregen van de rechter tot woensdagavond de tijd om er samen uit te komen. Ongeacht de uitkomst doet de rechtbank donderdag uitspraak.

NEBU was niet op de zitting aanwezig, Enghouse Systems volgde het geding via video.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?