PostNL draagt diversiteit- en inclusie-onderzoek over aan Ipsos

Door Jan Roekens | 14-06-2022

PostNL doet al een aantal jaar onderzoek naar diversiteit en inclusie onder zijn medewerkers met de Diversiteitsindex. Voor dit onderzoek is al jaren veel interesse vanuit andere organisaties. Daarom hebben PostNL en Ipsos een samenwerkingsovereenkomst getekend. Ipsos gaat het onderzoek in de markt zetten zodat ook andere organisaties hier verder actief mee aan de slag kunnen.

Met de inzichten uit de Diversiteitsindex kan beter worden gestuurd op diversiteit en inclusie. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot minder ziekteverzuim en minder verloop, een sociaal veiligere werkomgeving, betere besluitvorming, een betere werksfeer en meer betrokkenheid.

De Diversiteitsindex ontwikkeld door PostNL geeft inzicht in de mate waarin collega´s zich geaccepteerd voelen en gelijke kansen krijgen. Daarbij gaat het om gelijke kansen voor collega’s van verschillende genderidentiteiten, van alle leeftijden, uit alle culturen, LHBTIQ+-collega’s en collega´s met afstand tot de arbeidsmarkt. Dit maakt het onderzoek uniek, omdat het door de privacywetgeving lastig is om unieke persoonlijkheidskenmerken uit te vragen zoals etniciteit of seksuele geaardheid. Daarom zijn er strikte afspraken gemaakt over de vertrouwelijkheid, de grondslag en de veilige wijze waarop data opgeslagen wordt en ook weer vernietigd. Het onderzoek kan ook vervelende situaties van ongewenst gedrag op de werkvloer naar boven brengen. Denk aan medewerkers die te maken krijgen met pesten, uitsluiting of intimidatie. Hiermee kan de organisatie actief aan de slag.

Verbetering

Het meest recente diversiteitsonderzoek van PostNL uit 2020 liet een flinke verbetering zien op het gebied van acceptatie, inclusiviteit en diversiteit vergeleken met 2016. Ten opzichte van 2016 is het aantal medewerkers dat ervoer dat zij onderdeel zijn van een inclusieve werkomgeving gestegen van 57 naar 80%. Ook het aantal medewerkers dat diversiteit belangrijk vindt steeg van 48 naar 68%.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?