Regio’s en steden willen meer grip op AI

Door Jan Roekens | 19-10-2020

Regio’s en steden spelen een cruciale rol bij het kweken van vertrouwen en het bevorderen van investeringen in AI, aldus het Europees Comité van de Regio’s (CvdR). Het comité wijst op het potentieel van AI om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Tijdens de COVID-19-pandemie bijvoorbeeld helpt AI artsen en onderzoekers om diagnoses te stellen, risico’s te beoordelen en te voorkomen dat ziekenhuizen overbelast raken.

De Europese Commissie heeft als onderdeel van haar digitale strategie voor 2020-2025 een witboek over kunstmatige intelligentie gepubliceerd. Het CvdR is het met de Commissie eens dat AI moet worden ontwikkeld en gebruikt op een wijze die mensgericht, ethisch en veilig is. Het dringt echter aan op volledige erkenning van de grote rol die de lokale en regionale overheden spelen bij het stimuleren van de ontwikkeling en toepassing van AI en bij het reguleren van de ethische aspecten daarvan.

Het CvdR dringt in zijn advies aan op aanzienlijke EU-steun voor het stimuleren van particuliere en openbare investeringen in AI met gebruikmaking van middelen uit het programma Digitaal Europa, Horizon Europa en de Europese Structuur- en Investeringsfondsen, om tegemoet te komen aan de behoeften van lokale en regionale ecosystemen. Verder wijst het op het belang van een gelijk speelveld binnen de Europese markt, zodat ook kleine en middelgrote ondernemingen en start-ups de vruchten van AI kunnen plukken.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?