Ruigrok NetPanel behaalt ISO 27701-certificaat

Door Jan Roekens | 30-08-2022

Er is steeds meer aandacht voor privacy, ook in de wereld van marktonderzoek. Terecht, want deelnemers aan onderzoek maken de business. Ruigrok NetPanel zette de aandacht om in praktijk want het bureau heeft nu een ISO 27701-certificaat behaald. Dat betekent dat ze zorgvuldig omgaan met de privacy en de privacyrechten van respondenten, klanten, leveranciers en medewerkers.

Privacy is een grondrecht en dat is niet voor niets. Het zorgt ervoor dat je de regie houdt over je eigen gegevens. Door het ISO 27701-certificaat te behalen wil Ruigrok NetPanel laten zien dat het op een verantwoorde wijze invulling geeft aan de privacy en de privacyrechten van respondenten, klanten, leveranciers en medewerkers. Het bureau wil ook laten zien dat er alles aan wordt gedaan om te zorgen dat de regie over hun eigen gegevens behouden blijft.

De ISO27701-orm bestaat uit een algemeen deel, om het beleid op te baseren, en daarnaast zo’n vijftig maatregelen. Die maatregelen helpt de organisatie om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je kunt aantonen dat je op rechtmatige wijze gegevens verzamelt en verwerkt. Het zorgt er ook voor dat je verplichtingen naar de betrokkenen nakomt, bijvoorbeeld door ze goed en toegankelijk te informeren over wat je met hun gegevens doet, waarom je dat doet en met wie je eventueel die gegevens deelt. Verder schenken de maatregelen aandacht aan de hoeveelheid gegevens die je verwerkt: hoe minder hoe beter, is het devies voor het delen en doorgeven van persoonsgegevens.

Het ISO 27701-certificaat is een uitbreiding op ISO 27001, dat over informatiebeveiliging gaat en dat Ruigrok NetPanel al sinds 2018 in huis heeft.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?