Ruim baan voor de kinderen van millennials: Generatie Alpha!

Door Jan Roekens | 29-09-2022

Na Generatie Z komt er een nieuwe generatie aan: Generatie Alpha (of Generatie Alfa). Omdat Generatie Alpha haar vormende jaren nog moet gaan beleven, is heel veel nog onzeker. Maar… wat weten we al wel? Bureau Youngworks zoomt er in een blog op in.

Generatie Alpha wordt meestal afgebakend als de groep geboren tussen 2010 en 2025. Die indeling wijkt iets af van de indeling die Youngworks zelf hanteert, waarbij Generatie Z is omschreven als het cohort tussen 2001 en 2015. Hoe dan ook, de jongste leden van de generatie moeten nog geboren worden; de oudste leden zijn nog kind en zitten nog op de basisschool.

Generatiedenken stelt dat generaties ontstaan doordat leeftijdgenoten in hun vormende jaren, tussen hun 10de en 25ste levensjaar, gedeelde ervaringen meemaken. Babyboomers waren jong in de roaring sixties en seventies; generatie X maakte de jaren tachtig bewust mee. Om die reden kunnen we over generatie Alpha nog niet hele grote uitspraken doen. Veel hangt immers af van de manier waarop de wereld zich ontwikkelt de komende jaren.

Waar komt de naam vandaan?

De naam ‘Generatie Alpha’ is bedacht door een onderzoeker uit Australië: Mark McCrindle. Hij zou in 2008 een enquête hebben afgenomen die een hele lijst met potentiële namen opleverde. Veel namen hadden een technologisch haakje. Wat het niet heeft gehaald: ‘onliners’, ‘generation surf’, ’technos’, ‘generation hope’ en ‘savoirs’.

Een populaire optie was Generatie A. Maar McCrindle vond het gek om bij een generatie die zo belangrijk gaat worden terug te gaan in het Latijnse alfabet (na generatie X, Y, Z…). Hij besloot voor het Griekse alfabet te gaan.

En wat zijn de kenmerken?

Demografie

  • De meeste kinderen die onderdeel uitmaken van deze groep hebben millennials als ouders. In Nederland zijn er momenteel 3 miljoen millennials; wereldwijd zijn dat er meer dan 2 miljard.
  • Vaders hebben een andere en actievere rol in de opvoeding en zijn meer aanwezig in de kindertijd van deze generatie. Mogelijk heeft dit invloed op de gezinsdynamiek en daarmee op de ontwikkeling en het gedrag van de generatie.
  • Generatie Alpha zal kleiner zijn dan andere generaties door een teruglopend geboortecijfer, en er lijkt voorlopig een klein overschot te zijn aan mannen.
  • Generatie Alpha komt vaak uit minder grote gezinnen, waarbij ouders niet veel thuis zijn omdat zij beiden moesten werken. Hun ouders waren gemiddeld 30 jaar oud toen zij hun eerste kind kregen.
  • De eerste golf van Generatie Alpha zal volwassen zijn rond 2030. Tegen die tijd is het percentage aan zestigers nog niet eerder wereldwijd zo hoog geweest.
  • Eerdere generaties kregen later relaties en kinderen, en ze gingen later met pensioen. De verwachting is dat Generatie Alpha dergelijke mijlpalen ook weer gaat uitstellen.
  • Generatie Alpha is meer etnisch divers omdat millennials meer relaties aangingen met mensen van een andere etniciteit dan voorgaande generaties.

Mediagedrag

  • Generatie Alpha is opgegroeid met een tablet of smartphone in de hand en het woord ‘schermtijd’ is ze niet vreemd. Zij zullen waarschijnlijk opgroeien in een wereld waar de privacywetgeving verder wordt aangescherpt en waar binnen het onderwijs ruimte wordt gemaakt voor web-development en mediawijsheid. Ze hebben vaak al een digitale footprint doordat ouders al socialmedia-accounts voor ze hebben aangemaakt (40% van de moeders deed dat al).
  • Er zijn steeds meer jongeren met gezondheidsproblemen die indirect of direct zijn veroorzaakt door de hoeveelheid schermtijd. Onderzoekers zagen dat het gedeelte van de hersenen dat te maken heeft met cognitieve en taalkundige vaardigheden in ontwikkeling achterblijft als peuters elke dag meer dan een uur achter een scherm zitten. Een studie van het RIVM  toont aan dat schermtijd ook invloed heeft op slaap.
  • Generatie Alpha zal het meest globaal verbonden zijn en waarschijnlijk langer en meer onderwijs genieten en meer mogelijkheden hebben door voortschrijdende technologie.

Gezondheid

  • Wordt deze generatie de eerste rookvrije generatie, zoals gezondheidsorganisaties bepleiten? De vraag is hoe deze generatie haar puberteit gaat ervaren?
  • Over de pandemie gesproken: het is nog onduidelijk wat het effect is op deze jonge generatie doordat zij in belangrijke jaren van hun ontwikkeling thuisonderwijs hebben genoten.
  • Sinds 2000 zijn er meer voedselallergieën, auto-immune ziektes, astma en persoonlijkheidsstoornissen.
  • Daarnaast is er ook een trend gaande van toenemende maatschappelijke ‘diagnosedrang’, zie bijvoorbeeld de groei van de DSM in psychologie.

Een uitgebreide versie van dit blog is te vinden op Blog – Youngworks.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?