SMART Talk: Bereid je voor op de toekomst!

Door Geplaatst door de redactie | 15-02-2021

Ontwikkel je bedrijf én ontwikkel jezelf. Die thema’s kwamen terug op de SMART Talk ‘Bereid je voor op de toekomst!’ van 4 februari.

De start was een spetterend rondje stellingen gepresenteerd door SMART bestuurslid Nelly Geerts. Rode appels en groene post-its kwamen voorbij voor de camera. Daarmee konden deelnemers aangeven of ze het eens of oneens waren met een stelling. Zo zagen we wie er bijvoorbeeld goed in staat is werk en privé te scheiden, maar ook wie dagelijks in zijn of haar pyjama achter de werklaptop zit.

Willem en Hubert, van USP Company, pakten het hierna over van Nelly. Zij namen ons mee in de wondere wereld van scenario thinking. We kunnen de trends die we constateren uit onderzoek ook visualiseren. Verbeelding is een toevoeging aan de onderzoekswereld waarin wij werken. Eén ding is zeker geleerd – de toekomst is vaak dichterbij dan je denkt. En scenario’s helpen je daarop voor te bereiden.

De break-out bood iedereen de kans andere young professionals te leren kennen. Ook werd besproken hoe je met scenario thinking omgaat in je eigen werk. Ideeën kwamen naar voren zoals het ontwikkelen van een toekomst op onderzoeksmethoden of juist scenario thinking toepassen als advies na een onderzoeksproject.

Als we het dan over onze eigen toekomst, scenario’s en voorbereidingen hebben, hielp Eva van den Heijkant (De Evaluatie) ons om te gaan met stressmomenten. Die kunnen natuurlijk al ontstaan op het moment dat de techniek van Teams het even begeeft. We leerden uit te gaan van onze eigen gedachten en gedrag en daarnaast van ineffectief kortetermijngedrag naar effectief langetermijngedrag over te stappen.

Zo bleek uit een voorbeeld van Eva dat een verzoekje van je collega om om half zes iets op te pakken, terwijl je op het punt staat te vertrekken, bij veel deelnemers stress of irritatie, maar ook een gevoel van dwang oplevert. Het advies is om dan afstand te nemen en te kijken naar de feiten. Toch lastig, maar Eva vertelde ons dat zelfs kinderen het kunnen. Dan wij toch ook?

En wie weet is scenario thinking ook iets wat we op onze toekomstplannen als young professional kunnen toepassen? Als je erbij was, bedankt! Nieuwsgierig of heb je nog meer behoefte aan inspiratie en netwerken? Op 23 april is het tijd voor het SMART Congres. We zien je heel graag daar!

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?