Start Amsterdam Data Exchange

Door Jan Roekens | 21-04-2021

AMS-IX, deXes, SURF, Amsterdam Economic Board en de Universiteit van Amsterdam, zijn gestart met de bouw van de ‘Amsterdam Data Exchange’ (AMdEX): een neutrale, niet-commerciële, digitale infrastructuur, waarop data gecontroleerd en veilig, onder voorwaarden van de eigenaar, kunnen worden gedeeld.

Met AMdEX willen de partners veilige en betrouwbare data-uitwisseling mogelijk maken, zonder afhankelijkheid van derden. Hiermee kan toegankelijkheid van data voor innovaties, rondom bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie worden vergroot, met inachtneming van de toestemming en de voorwaarden van de data-eigenaren.

In de huidige praktijk zijn de voordelen van het delen van data meestal niet goed verdeeld, zo zeggen de initiatiefnemers. Terwijl sommige bedrijven financieel voordeel hebben van het verzamelen en gebruiken van data, zien partijen die toegang geven tot hun data (of de data van derden) amper waarde terug. Bovendien is controle over gebruik van de data niet mogelijk. De AMdEX-infrastructuur wil dat oplossen. De infrastructuur wil een neutrale plek zijn die niet in handen is van één partij maar functioneert als publieke voorziening. Data die personen en organisaties willen delen worden niet door derden verzameld en opgeslagen. Partijen bepalen zelf welke andere partijen toegang tot hun data hebben en controleren hoe met hun data wordt omgegaan.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?