Valt jouw vacature wel voldoende op?

Door Ewout Witte | 26-04-2022

Ewout Witte, oprichter en eigenaar van MI Match, zoekt voor marktonderzoekbureaus naar nieuwe medewerkers. In een krappe markt is dat een extra opgave. Hij heeft wat tips voor de bureaus om zich duidelijker te profileren.

Veel marktonderzoeksbureaus waar wij voor werken, merken dat de arbeidsmarkt momenteel enorm krap is. Ze zoeken vaak naar kandidaten met een vergelijkbaar profiel. Voor die kandidaten is het lastig onderscheid te maken tussen de diverse bureaus. Als bemiddelaar proberen wij de onderscheidende kenmerken zo sterk mogelijk naar voren te laten komen. Daarom vragen wij ook altijd naar wat er zo aantrekkelijk en leuk is om voor dat specifieke bureau te werken. Vaak gaat het om ‘zachte kenmerken’ als de werksfeer, bedrijfscultuur, locatie, collega’s en activiteiten buiten werktijd. Hoe aansprekend de verhalen ook zijn, het is nog altijd een behoorlijke uitdaging om dit goed over te brengen op kandidaten. Zeker als ze kunnen kiezen uit partijen die zich op vergelijkbare wijze profileren. Als wij de vacatureteksten zonder bedrijfsnaam naast elkaar leggen, lukt het ons in de meeste gevallen niet om te achterhalen van welk bureau de betreffende tekst is. Laat staan dat dit voor kandidaten, die ook nog eens minder bekend zijn met de verschillende organisaties, duidelijk is.

Waar veel bureaus inmiddels het ‘Byron Sharp-denken’ hebben omarmd als het gaat om hun strategie voor klanten, zien we dat in beperkte mate bij het aantrekken van nieuwe collega’s. De meeste vacatures lijken sterk op elkaar en ze blijven niet voldoende hangen. Voor ons als bemiddelaar is het dan lastig om een gesprek te initiëren, terwijl we ook weten dat kandidaten, als ze eenmaal op gesprek zijn geweest, eerder positief verrast zijn door de organisatie dan dat het gesprek tegenvalt. Maar de trigger om op gesprek te komen moet dus sterker zijn: je moet als bureau opvallen.

Video wordt bij het aantrekken van nieuwe krachten nog maar in beperkte mate ingezet door bureaus, terwijl je juist een sfeer kunt neerzetten die via tekst nauwelijks overkomt. Neem de kandidaat mee naar binnen, laat een collega spreken, toon highlights van de werkweek. Dan gaan het bedrijf en de functie leven. De afgelopen weken zag ik van Excap en Miles Research al twee leuke video’s voorbij komen. Maar het merendeel van de bureaus houdt het bij tekst, met soms een enkele afbeelding. Een gemiste kans, zeker als je moet concurreren met een aansprekende video van een andere partij. Hoe levendiger je jouw organisatie en de rol neerzet, des te groter de kans dat een kandidaat open staat voor een eerste gesprek.

Benut dus alle creatieve mogelijkheden die er zijn om je organisatie zo levendig mogelijk neer te zetten. Ga ook na of je elementen uit je commerciële strategie kunt overnemen bij de benadering van nieuwe werknemers. Want kandidaten hebben nu eenmaal enorm veel om uit te kiezen en zijn – zeker in de afgelopen jaren – extra op zoek naar een goed gevoel bij een organisatie. En wij weten inmiddels dat dit via tekst meestal onvoldoende overkomt.

Ewout Witte is oprichter en eigenaar van MI Match

MI Match is Kennispartner van Daily Data Bytes

Auteur: Ewout Witte, Oprichter en eigenaar van MI Match

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?