Rabobank verwacht dit jaar 5% inflatie

Door Jan Roekens | 09-03-2023

De inflatie in Nederland blijft voorlopig hardnekkig hoog, zeggen economen van de Rabobank in een nieuw rapport over de Nederlandse economie. Ze wijzen erop dat de energieprijzen voor consumenten volgend jaar waarschijnlijk hoger zullen liggen dan het huidige energieprijsplafond van de overheid. Ook zal de economische groei volgens hen volgend jaar flink inzakken.

Door het plafond voor de energieprijzen wordt de energierekening van huishoudens de laatste tijd juist gedrukt. Op de gasmarkt zijn de prijzen ook lang niet meer zo hoog als net na de Russische inval van Oekraïne. Maar voor heel 2023 rekenen de economen op een inflatie van 5%. Volgend jaar neemt de toename van het algehele prijspeil waarschijnlijk maar licht af tot 4,4%. De Rabobank neemt in haar raming aan dat het kabinet het prijsplafond in 2024 wel doorzet, maar dan met hogere plafondprijzen. Dat betekent dat huishoudens te maken krijgen met koopkrachtverlies ondanks loonstijgingen.

Economie presteert beter

Bij hun voorspellingen houden de economen wel een slag om de arm, vanwege de onzekerheid over de energieprijzen en mogelijke maatregelen van het kabinet. Nederland belandt nu evenwel niet in een economische recessie, zegt het rapport. Dat komt doordat de Nederlandse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar beter presteerde dan aanvankelijk gedacht.

Groei

Voor 2023 voorzien de economen nog een relatief sterke economische groei van 2%. In 2024 zwakt de groei wel weer af, naar verwachting tot een plus van 0,9%. Dat zou onder meer komen doordat bedrijven blijven kampen met tekorten aan personeel en materiaal en door de inzakkende woningbouw.

Bron: businessinsider.nl

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?