Vivianne Verheijen, genomineerd als Young Talent van het jaar

Door Ellen Nap | 03-09-2020

Vivianne Verheijen (26) is een van de drie genomineerden voor de MOAward Young Talent 2020. De andere twee (die in de weken hierna aan bod komen) zijn Manon van der Krieken (Kantar) en Lois van der Molen (Skim). Vivianne werkt als community-manager bij MWM2 en ze doet onderzoek met zowel consumenten en burgers als met medewerkers van bedrijven.

‘Community-onderzoek is echt een vak apart. Samen met mijn collega Thomas Spauwen heb ik het HEART-model ontwikkeld om te zorgen dat deelnemers elke keer weer snel en ook uitgebreid met ons meedenken. Direct van het begin, maar ook op de lange termijn. De H staat voor Hallo en bestaat uit allerlei zaken om de deelnemers enthousiast aan de startstreep te krijgen. Zoals een makkelijke vraag als warming-up die toch veel losmaakt. Voor IKEA bijvoorbeeld hebben we klanten gevraagd naar hun favoriete meubelstuk uit de collectie.

Afwisseling, de A in het model, is erg belangrijk. Je wilt niet steeds op dezelfde manier vragen stellen. Soms is dat lastig, want je hebt je onderzoeksvragen waar je naartoe werkt en je wilt dat meerdere mensen een bepaald punt valideren. Maar door creatief te zijn in je technieken krijg je rijkere antwoorden, houd je deelnemers enthousiast en worden rapporten meer gedeeld. Samen met het team denken we steeds na over nieuwe manieren om een vraag te stellen. Inmiddels hebben we een kit samengesteld van dertig methoden. Leuk voor de deelnemers, maar ook voor de meekijkers en voor mijzelf als onderzoeker.

‘Ook al is het online, je krijgt toch een gevoel bij een persoon’

De T staat voor Terugkoppeling. Natuurlijk krijgen mensen een vergoeding voor hun deelname. Maar mijn ervaring is dat als ze horen dat er naar hen is geluisterd, ze dat echt waardevol vinden. Bij het opsturen van het rapport vragen we de interne opdrachtgever dan ook altijd om kort aan te geven welke inzichten waardevol of verrassend waren.

Wat mij in de jaren als community-manager echt heeft verrast, is hoe persoonlijk het werk is. Laatst heb ik een community overgedragen aan een collega en toen kreeg ik heel persoonlijke reacties als ‘leuk je te leren kennen’ en ‘we hebben een leuke tijd gehad’. Wat ik daar mooi aan vind is dat, ook al is het online en zie je elkaar niet, je toch echt een gevoel krijgt bij een persoon.’

Wil je weten wie de andere genomineerden voor Young Talent van het jaar zijn? Ga naar MOAwards.nl

De MOAwards-jury over Vivianne

‘Vivianne is een nieuwsgierige onderzoeker die met groot enthousiasme communities modereert. Voor een standaard community ben je bij Vivianne aan het verkeerde adres, ze gaat graag creatief te werk en past haar opzet per community aan om een zo passend mogelijk antwoord op vraagstukken te geven.’

Auteur: Ellen Nap,

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?