Nederlanders maken in winkels en horecagelegenheden veel gebruik van traditionele betaalmethoden, zoals een pinpas en contant geld. Nieuwe betaalmethoden zijn in opkomst, maar betalen met biometrics lijkt nu nog een brug te ver. Dat blijkt uit het financiële trendonderzoek ‘What’s Happening Finance’ van Ruigrok NetPanel.
De pinpas met pincode is nog steeds het populairst. Maar liefst 86% van de Nederlanders gebruikt ‘m om te betalen in winkels en horecagelegenheden. Driekwart gebruikt contant geld en 77% betaalt contactloos met de pinpas. Eén op de vijf Nederlanders (21%) betaalt wel eens contactloos met de smartphone.
‘Veilig, want uniek’
Betalen in winkels of horeca met biometrische kenmerken klinkt misschien nog als toekomstmuziek. Toch experimenteert Albert Heijn al sinds 2008 met het afrekenen met een vingerafdruk. Nederlandse consumenten zijn echter niet uitgesproken enthousiast over het idee om te betalen in winkels of horeca met biometrische kenmerken. Slechts 19% staat hier positief tegenover: ‘Veilig, want uniek. En je hoeft niets aan te raken of bij je te hebben’, zo verwoordt een van de respondenten het. De overige 81% is neutraal of negatief. Veiligheid speelt hierbij een grote rol. Zo vinden sommige Nederlanders het een onveilig idee dat unieke biometrische gegevens vastgelegd worden. Ook is een grote groep nog wat afwachtend: er is volgens hen nog te weinig over deze betaalmethode bekend.
Einde contant geld?
Hoewel veel Nederlanders nog betalen met contant geld, verwacht ongeveer de helft dat deze betaalmethode in de toekomst verdwijnt. Maar liefst driekwart van de Nederlanders vindt het jammer als er niet meer betaald kan worden met contant geld. Dit geldt niet alleen voor oudere generaties: ook twee op de drie digitieners (18 t/m 24-jarigen) ziet contant geld niet graag verdwijnen.
Ruigrok NetPanel is kennispartner van Daily Data Bytes. Word ook kennispartner en bereik onze lezers via web, socials en nieuwsbrief met jouw content. Neem contact op met Tjitske Buurman voor meer informatie.