COVID-19-onderzoek genereert merkinnovaties via ‘creative crowdsourcing’

Door Jan Roekens | 07-05-2020

Vorige maand lanceerde InSites Consulting op het creatieve platform ‘‘eÿeka’ een creatieve crowdsourcing-wedstrijd om zo het belang van ‘creativiteit’ en de kracht van ‘samenwerking’ aan te tonen tijdens deze wereldwijde gezondheidscrisis.


Uit een internationaal kwalitatief COVID-19-consumentenonderzoek van InSites Consulting (april 2020, 80 deelnemers, 18-56+) blijkt dat merken in de post-lockdown wereld voor grote uitdagingen staan: die van de ‘enochlofobie’ (angst voor menigten) en daarmee gepaard gaande ‘mysofobie’ (smetvrees). Medeoprichter en future-consumer expert Joeri Van den Bergh verwoordt het zo: “Mensen snakken naar sociale interactie, maar vermijden de komende tijd menigtes omdat ze bang zijn om besmet te raken. Dat is momenteel een van de grootste spanningsvelden voor consumenten en ze willen dat merken met oplossingen komen.”

InSites Consulting legde dit voor aan zijn netwerk van creatievelingen ‘eÿeka’ in een open wedstrijd met als doel merken te helpen zich voor te bereiden op de ‘nieuwe realiteit’ in het post-corona tijdperk. Welke producten en diensten heeft de consument nodig? Hoe kunnen merken hierop inspelen en mensen helpen om met de nodige voorzichtigheid opnieuw sociale interacties aan te gaan? De respons van het netwerk was overweldigend: in nauwelijks 12 dagen leverde de wedstrijd 142 ideeën op van 77 deelnemers uit 35 landen. De ideeën kunnen ondergebracht worden in vier categorieën (Hygiëne, Maatschappelijke verantwoordelijkheid, Welzijn en Regelgeving) en hebben betrekking op alle sectoren, van consumentengoederen tot financiële dienstverlening.

Bubble Wrapper DisinfectantkopieDe wedstrijd leverde 10 winnaars op, die nieuwe ideeën aanreikten op het vlak van communicatie, productontwikkeling, softwaretoepassingen en virtual reality. Een bedenker uit India ontwierp een volledig nieuwe winkelervaring, met een thermische toegangstunnel, winkelkarretjes met antimicrobiële grepen en geautomatiseerde ontsmettingsoplossingen verspreid over de hele winkel. De eerste prijs ging naar een bedenker uit Peking (China) voor de ‘Bubble wrapper Disinfectant’. Thuisbezorgpakketten worden daarbij verpakt in noppenfolie die een ontsmettingsmiddel bevat. Door de noppen te laten openspringen wordt het pakket ontsmet voor het de woning binnenkomt. (zie bijlage)

In minder dan twee weken tijd heeft dit baanbrekende onderzoeksproject aangetoond hoe waardevol het is om de behoeften van consumenten uit een online research community voor te leggen aan creatieve denkers, om zo innovatieve ideeën en concepten te genereren voor merken. Future-research expert Tom De Ruyck: “Dit onderzoeksproject toont de kracht van wereldwijde crowdsourcing, van creativiteit en van diversiteit in ideeënvorming. Het startpunt was een inzicht dat een bestaand consumentenprobleem blootlegde en zo een springplank vormde voor nieuwe ideeën. Dat is precies wat we onze eigen klanten altijd adviseren. En de resultaten spreken voor zich! Merken moeten moed putten uit het feit dat ze het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden om deze crisis te overleven. Ze kunnen succes boeken door de juiste mensen te vinden die de juiste ideeën genereren.”

“Veel van deze creatieve oplossingen zijn uitermate relevant voor Nederlandse bedrijven zoals KLM, Unilever of Philips voor wie hygiëne, welzijn en regelgeving de kern vormen van hun bedrijfsvoering – zeker post-COVID. Het zou bijvoorbeeld heel relevant zijn voor Coolblue, PostNL of Bol.com om de noppenfolie met ontsmetting te gebruiken bij verzendingen. En er was nog een andere oplossing die door de ‘eyeka’-community bedacht werd: ‘Handvatten die veel verschillende mensen moeten vasthouden en zelf-desinfecterend zijn’ .Ik weet zeker dat voor Walibi Holland, Albert Heijn of de NS, die bijvoorbeeld veel contactpunten hebben, deze oplossing helpt om mensen gerust te stellen om hun diensten in een veilige omgeving te gebruiken ”, besluit Renee Van Dalen, Research Director binnen het InSites Consulting-team in Nederland.

Bron: Persbericht InSites Consulting, 7 mei 2020

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?