Werkgevers gaan op grote schaal over op het verstrekken van thuiswerkvergoedingen. Meer dan de helft van de werkgevers heeft inmiddels de thuiswerkvergoeding ingevoerd. Een half jaar geleden was dat nog maar 20%. Twee euro netto per dag is de norm. Gelijktijdig met de invoering van de thuiswerkvergoeding worden de regelingen voor reiskostenvergoedingen aangepast. Dit blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder het Nederlandse bedrijfsleven.
AWVN voorziet dat het aantal werkenden dat een thuiswerkvergoeding ontvangt snel verder zal stijgen. Dat past volgens AWVN in de ontwikkeling naar een post-corona-situatie waarin bij veel bedrijven hybride werken (deels thuis, deels op de zaak of elders) helemaal is geïntegreerd in het bedrijfsbeleid.
De meeste werkgevers (60%) willen graag na de coronacrisis hybride werken vasthouden. De norm wordt daarbij twee dagen per week thuiswerken en de rest op locatie. Verder stellen 9 op de 10 werkgevers vast dat medewerkers graag regelmatig thuiswerken. Uit het AWVN-onderzoek blijkt verder dat 68% van de werkgevers inmiddels de mobiliteitsregeling heeft aangepast of dat gaat doen. Het populairst is de overstap naar de waarjewerkt-regeling waarin een reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding in één budget worden gecombineerd.
De highlights uit het onderzoek:
- De meeste werkgevers willen graag na de coronacrisis hybride werken vasthouden.
- Voor 60% wordt twee dagen per week thuiswerken de norm.
- 9 op de 10 werkgevers stellen vast dat medewerkers graag regelmatig thuiswerken.
- De thuiswerkvergoeding is definitief doorgebroken: meer dan de helft van de werkgevers betaalt een thuiswerkvergoeding. Dat was een half jaar geleden nog geen vijfde.
- Vooral grote bedrijven (tweederde van die categorie) verstrekken al een thuiswerkvergoeding.
- De ‘norm’ voor de thuiswerkvergoeding is netto twee euro per thuiswerkdag.
- Twee van de drie werkgevers ervaren problemen met de huidige fiscale regels rond thuiswerkvergoedingen. De aankondiging van het Ministerie van Financiën in het Belastingplan 2022 dat er een gerichte vrijstelling voor de thuiswerkvergoeding komt, is zeer welkom: daardoor zal de zorg bij werkgevers over een eventuele 80% eindheffing door het overschrijden van de vrije ruimte van de werkkostenregeling verdwijnen en wordt het eenvoudiger om thuiswerkvergoedingen en mobiliteitsregelingen aan te passen.
- 68% van de werkgevers heeft inmiddels zijn of haar mobiliteitsregeling aangepast of overweegt dat binnenkort te doen.
- Het populairst is de overstap naar de waarjewerkt-regeling waarin een reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding in één budget worden gecombineerd.
- De helft van de bedrijven kan inmiddels coronabestendig werken op locatie met een volledige bezetting. Maar vooral bij grote bedrijven is dat een uitdaging omdat het gezien de benodigde ruimte lastig is om 1,5 meter afstand te houden.
- Ook als de overheid de basisregels van het coronabeleid loslaat, zal eenderde van de bedrijven tóch doorgaan met coronaprotocollen.
- Drie van de vier werkgevers bieden arbomiddelen zoals een bureaustoel en bureau aan voor de inrichting van de thuiswerkplek.