Er is weer een positieve trend zichtbaar in het draagvlak voor aardgasvrij wonen. Sinds 2018 was er een daling te zien, maar die lijkt nu voorbij. Dat blijkt uit een jaarlijkse peiling van klimaatstichting HIER, dit jaar uitgevoerd door Motivaction.
Het eerste jaar van de peiling, nu vijf jaar geleden, was 47% van de Nederlanders nog enthousiast over aardgasvrij wonen. Het jaar erop steeg dat snel naar 58%, maar daarna werd een dalende trend ingezet, tot een dieptepunt van 45% vorig jaar. Dat is nu weer gestegen naar 50%. De meeste voorstanders geven als reden ‘het klimaatprobleem’, terwijl de tegenstanders twijfelen aan de bijdrage van Nederland in de wereld.
Ten opzichte van voorgaande jaren lijkt er meer vertrouwen in de keuze van de gemeente op het gebied van aardgasvrij wonen te zijn. Als we een gemiddelde buurt nemen met 1.000 woningen:
- Zeggen er 330 (vorig jaar 210) dat ze alleen geïnformeerd willen worden. Ze gaan ervan uit dat de gemeente, met andere deskundigen, voor de wijk de juiste keuze maakt.
- Zeggen er 210 (vorig jaar 270) dat ze alleen geraadpleegd willen worden, en vragen willen inbrengen via een enquête of een bijeenkomst.
- Zeggen er 90 (vorig jaar 120) dat ze in eigen beheer zelf een plan willen maken en uitvoeren, bijvoorbeeld met een bewonersinitiatief met de buren.
- Zeggen er 70 (vorig jaar 90) dat ze hun mening, input en bedenkingen willen geven in bijvoorbeeld een klankgroep.
- Zeggen er 60 (vorig jaar 80) dat ze willen samenwerken met de gemeente om de plannen in de wijk vorm te geven.
- Weten 250 mensen (vorig jaar 230) het niet.
Elektrisch verwarmen blijft het populairste alternatief voor aardgas (22%), terwijl dit jaar de populariteit voor bio- of groen gas ook toeneemt. Maar het grootste gedeelte van de respondenten weet het niet (34%) of maakt het niet uit (16%).