Gebrekkige datakwaliteit belemmert complexe toepassing AI

Door Jan Roekens | 14-11-2024

Datakwaliteit is nog steeds een van de grootste uitdagingen binnen datagedreven marketing. En het belemmert ook het gebruik van complexere AI-toepassingen. Dat blijkt uit het Data-Driven Marketing Onderzoek (DDMO), een jaarlijks onderzoek van DDMA onder de marketingsector in Nederland.

Het onderzoek laat zien dat de databeschikbaarheid en datakwaliteit voor veel organisaties in de marketingsector nog een drempel is om datagedreven te werken. Bij een derde van de organisaties zijn data en insights slechts beperkt of niet beschikbaar. In de afgelopen drie jaar is er geen zichtbare ontwikkeling geweest. Ondanks de blijvende aandacht voor data blijven die nog vaak onbenut. Bovendien worden datatools en platformen niet vaak gebruikt. 24% van de sector heeft wel datakwaliteit in de top 3 van grootste problemen staan.

Contentcreatie

AI wordt nog niet breed toegepast binnen de marketingsector. Eén op de vier organisaties past het regelmatig toe, vooral op laagdrempelige gebieden zoals contentcreatie (25%) en digitale marketing (27%). Bij deze toepassingen wordt vooral gebruikgemaakt van externe expertise en gebruiksvriendelijke tooling. Wanneer men wel bekend is met AI, vormen nog steeds beschikbaarheid en datakwaliteit de grootste belemmeringen om gebruik te maken van complexere AI.

Aandacht voor medewerkers

Voor het marketingvak blijft aandacht voor medewerkers het belangrijkste thema. Het gaat niet alleen om de (door)ontwikkeling van vaardigheden (72%), maar ook om aandacht voor persoonlijke eigenschappen (67%). Verder blijft het vinden (26%) en behouden (19%) van de juiste medewerkers een aandachtspunt. Door de krappe arbeidsmarkt en snelle technologische ontwikkelingen worden soft skills, waaronder communicatievaardigheden (40%) en teamwork (32%), relevanter gevonden dan hard skills.

Het DDMA Data-Driven Marketing Onderzoek (DDMO) is uitgevoerd in samenwerking met GfK.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?