Net iets meer dan de helft van alle Nederlanders (55%) vindt dat een psychische aandoening net als een andere aandoening is. Daarmee is Nederland minder tolerant op het gebied van geestelijke gezondheid dan andere landen.
In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld ziet driekwart (76%) geen verschil tussen psychische aandoeningen en ziektes van andere aard. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos rondom World Mental Health Day.
Zes op tien Nederlanders (60%) vinden dat we een meer tolerante houding ten opzichte van mensen met een geestelijke aandoening moeten ontwikkelen. En twee op de drie (67%) vinden dat het een teken van kracht is wanneer mensen met psychische klachten de hulp van een professional inschakelen.
Slechts een op de drie Nederlanders (31%) vindt dat de gezondheidszorg in Nederland geestelijke gezondheid dezelfde prioriteit geeft als lichamelijke gezondheid, terwijl vier op de vijf (81%) vinden dat beiden even belangrijk zijn.
Deze gegevens zijn gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder meer dan 20.000 burgers in 29 landen, waaronder Nederland, tussen 23 augustus en 6 september 2019.
Andere bevindingen:
Wereldwijd geeft een kwart (25%) van de jongeren (16-34) aan zeer regelmatig over hun geestelijke gezondheid na te denken – dat percentage is hoger dan onder andere leeftijdsgroepen. Ter vergelijking, een op de 8 (12%) van de 65-plussers zegt zeer regelmatig over hun geestelijke gezondheid na te denken.
Colombianen (76%), Mexicanen (73%) en Brazilianen (73%) denken het meest na over hun geestelijke gezondheid, burgers in Rusland (25%), Zuid-Korea (37%) en Saudi-Arabië (42%) het minst.
Inwoners van Japan (41%), Brazilië (44%) en Peru (45%) zijn het minst geneigd om psychische aandoeningen te zien net als andere aandoeningen.
In alle 29 landen in het onderzoek zegt een meerderheid dat geestelijke en lichamelijke gezondheid even belangrijk zijn.
Klik hier voor de volledige resultaten.
Onderzoeksverantwoording
Dit onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 20.000 burgers van 16 jaar of ouder in 29 landen: Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, Chili, China, Colombia, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Peru, Polen, Rusland, Saudi-Arabië, Servië, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Maleisië, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Zweden.
In Australie, Brazilie, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, India, Italie, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn ongeveer 1.000 mensen ondervraagd. In alle andere landen bedroeg de steekproefgrootte ongeveer 500.
De data is gewogen in overeenstemming met het profiel van de populatie.
Download WORLD MENTAL HEALTH DAY 2019WORLD MENTAL HEALTH DAY 2019
Bron: Persbericht Ipsos, 10 oktober 2019