In het najaar van 2022 was er bezorgdheid over een dreigende recessie. De energieprijzen, het risico op gastekorten en de hoge inflatie zouden de economische groei kunnen afzwakken. In februari 2023 bleek dat een recessie was afgewend en dat Nederlandse economie vorig jaar nog met 4,5% groeide. Toch blijft de inflatie een punt van zorg. Dat blijkt uit de vierde editie van de Markteffect Koopkracht monitor met een terugblik op de afgelopen maanden.
Onderzoeksresultaten in het kort:
- 36% van de Nederlanders heeft sinds februari 2023 het uitgavenpatroon aangepast;
- Aanpassingen zaten vooral in uitgaven voor hobby’s, kleding en uitjes.
- Inflatie en de noodzaak om de uitgaven te beperken zijn zichtbaar in vakantie-uitgaven.
Sinds de derde meting in februari 2023 hebben mensen nog vaker hun bestedingspatroon aangepast. Dat ging om 36% van de Nederlanders. Ruim een kwart paste het budget niet aan. Waar hobby’s, kleding en uitjes het vooral moesten ontgelden, was dat minder het geval bij uitgaven op het gebied van sport, verzekeringen en auto’s.
Het hoognodige
Van de mensen die het uitgavenpatroon hebben aangepast, koos meer dan de helft bij het boodschappen alleen voor het hoognodige, terwijl 49% overgestapte van A-merken naar huismerken. Daarnaast ging een meerderheid (56%) er minder vaak op uit, een afname ten opzichte van februari 2023 toen van deze groep liefst 84% minder vaak op pad ging. Meer Nederlanders hebben gezocht naar kortingsvouchers voor uitjes, goedkopere tripjes en meer gratis activiteiten.
Minder luxe
De impact van inflatie en de noodzaak om de uitgaven te beperken, is ook zichtbaar in de vakantie-uitgaven. Nederlanders gaan minder vaak op vakantie, stellen de vakantie uit of annuleren ‘m. Er werd meer gebruikgemaakt van reizen in de aanbieding of minder luxe vakanties. Toch pasten minder Nederlanders het bestedingspatroon van vakanties aan ten opzichte van februari 2023. Vakantiegeld wordt – zoals verwacht – met name besteed aan vakanties (47%). Daarnaast wordt het vakantiegeld regelmatig besteed aan boodschappen, uitjes, kleding, openstaande rekeningen en het aflossen van leningen.