Zo blijkt uit onderzoek van Ruigrok NetPanel. Vrijwel alle Nederlanders (98%) ervaren negatieve effecten van de maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het corona-virus.
Volgens recent onderzoek door Ruigrok NetPanel gaf driekwart van de Nederlanders al vóór de verlenging van de maatregelen van afgelopen dinsdag aan te verwachten dat ‘het ergste nog moet komen’.
Gemis van sociaal contact heeft grootste impact
6 op de 10 Nederlanders geeft aan dat het niet meer op bezoek kunnen bij vrienden en familie de grootste negatieve invloed heeft op ons leven. Dat dit zo blijft tot 28 april, en mogelijk nog langer, zal veel mensen daarom zwaar vallen. Naast het uitstellen van bezoek, zorgen de angst om ziek te worden (40%) en de regel dat we alleen naar buiten mogen als dat echt nodig is (33%) voor de grootste negatieve impact op ons eigen leven.
Meer voor elkaar
De maatregelen hebben voor drie kwart van de Nederlanders gelukkig ook een positieve kant. We besteden meer tijd aan dingen die we leuk of belangrijk vinden. Hoewel 65-plussers een risicogroep zijn voor zowel het corona- als het eenzaamheidsvirus, geeft een derde aan dat zij juist méér contact hebben vrienden, familie en bekenden. Een kwart van alle Nederlanders geeft ook aan dat zij de mensen in hun omgeving vriendelijker en behulpzamer vinden in deze tijd.
Lege winkelstraten
Thuisblijven betekent ook dat winkeliers van fysieke winkels zware tijden beleven. De helft van de Nederlanders geeft aan dat zij minder vaak winkelen dan normaal. Ook de supermarkt wordt minder regelmatig bezocht: 38% heeft minder vaak boodschappen gedaan in de afgelopen twee weken (maar waarschijnlijk per keer wel méér gekocht). Hoewel online winkelen nu een uitkomst lijkt, geeft tot nu toe slechts een kleine groep (13%) aan dat zij meer online kopen dan normaal. 19% geeft aan juist minder te kopen dan normaal, vooral omdat zij minder nodig hebben of omdat zij lokale winkeliers willen steunen.
Over het onderzoek
Dit onderzoek is uitgevoerd door Ruigrok NetPanel. De doelgroep bestaat uit Nederlanders van 18 jaar en ouder en de steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Representativiteit is verkregen door middel van stratificatie van de steekproef vooraf en een kleine weging achteraf. Als steekproefkader is gebruik gemaakt van het consumentenpanel NetPanel, in totaal hebben n=714 respondenten tussen 18 en 91 jaar een online vragenlijst ingevuld. De datacollectie vond plaats van 27 tot en met 30 maart 2020.
Bron: Persbericht Ruigrok NetPanel, 2 april 2020