Nederlandse bedrijven halen €4,20 rendement uit elke euro AI-investering

Door Jan Roekens | 10-12-2024

Voor elke euro die Nederlandse bedrijven investeren in AI, krijgen zij gemiddeld €4,20 aan rendement terug. Dat blijkt uit de het IDC-rapport 2024 Business Opportunity of AI, in opdracht van Microsoft. Tegelijkertijd benadrukt het rapport dat succes tijd kost, tot wel gemiddeld acht maanden, en bedrijven zien doorgaans pas na 14 maanden financieel resultaat.

AI groeit hard in Nederland: waar in 2023 nog 58,3% van de bedrijven AI-technologie gebruikte of overwoog, ligt het percentage in 2024 op 79,7%. Het IDC-rapport laat zien dat AI vooral bijdraagt aan productiviteitswinst en sectorspecifieke innovaties bij Nederlandse organisaties:

  • Productiviteitsgerichte toepassingen helpen werknemers efficiënter werken en leveren voor 40% van de organisaties de grootste waarde op.
  • Functionele toepassingen, specifiek voor afdelingen zoals marketing of IT, zorgen bij 31% van de bedrijven voor het meeste rendement.
  • Sectorgerichte innovaties, zoals verbeterde productieprocessen of klantprocessen, hebben bij 28% van de organisaties de meeste impact.

Gebrek aan vaardigheden nog steeds obstakel

Momenteel ziet 40,9% van de Nederlandse organisaties een gebrek aan gespecialiseerde vaardigheden als een obstakel. Investeren in training en samenwerking blijft daarom cruciaal. Toch is er vooruitgang: waar wereldwijd in 2023 nog 52% van de bedrijven het gebrek aan gespecialiseerde vaardigheden als een uitdaging beschouwde, is dat in 2024 gedaald naar 45%.

Uit de experimenteerfase!

‘Ondanks de groei in AI-adoptie lopen we als Nederland achter in vergelijking met andere landen. Waar we eerder vooropliepen bij technologische innovaties zoals de cloud en internet, dreigen we nu achterop te raken’, zegt Rob Elsinga, National Technology Officer bij Microsoft Nederland. ‘AI implementeren kost tijd, maar het is cruciaal om nu te starten. Alleen dan kunnen we voorkomen dat Nederland te lang blijft hangen in de experimenteerfase.’

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?