Niet eerder had Nederland zo weinig zin in een WK

Door Jan Roekens | 15-11-2022

Kort voor aanvang van het WK voetbal in Qatar is niet meer dan een derde van de Nederlanders geïnteresseerd in dit toernooi. Weliswaar liep de belangstelling voor WK’s de afgelopen decennia al gestaag terug, maar niet eerder lag ze op zo’n laag niveau. Het is zelfs een halvering vergeleken met dertig jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction.

Een derde van de Nederlanders (34%) is zo kort voor aanvang geïnteresseerd in het evenement in Qatar. Niet eerder lag de belangstelling voor een WK zo laag. Begin jaren negentig liep maar liefst twee derde van de bevolking warm voor de toernooien in Italië (67%) en in de VS (64%). Voor het vorige WK waarvoor Oranje zich kwalificeerde, Brazilië 2014, toonde 47% belangstelling. Nu dus 34%, een halvering in ruim dertig jaar tijd.

Ruurd Hielkema, senior research consultant bij Motivaction: ‘De verkozen locatie is dus niet alleen debet aan de tanende interesse, want die trend bestond al. Het toernooi in Qatar is wel de symbolisering van een rotte, door geld gedomineerde voetbalwereld waar veel gewone voetballiefhebbers in Nederland zich niet meer mee willen of kunnen identificeren.’

Tweespalt

Niet meer dan 5% van de Nederlanders is positief over het feit dat dit WK in Qatar wordt gehouden, terwijl 60% daarover ronduit negatief is. Dit overduidelijke oordeel leidt niet tot een volledige afwijzing van het toernooi, eerder tot tweespalt. En tot een bescheiden boycot: één op de zeven Nederlanders (14%) gaat bewust niet naar de wedstrijden kijken, waar zij dat normaal gesproken wel zouden doen.

Onbevangen

Ruim een kwart van de Nederlanders (28%) verwacht het toernooi minder aandachtig te gaan volgen dan eerdere WK’s. Voor een derde (32%) heeft de mensenrechtensituatie in de oliestaat een negatieve invloed op hun kijkplezier. Maar er is ook een ander kamp. Eveneens een kwart (26%) zegt ongeacht de mensenrechtensituatie onbevangen naar het toernooi te zullen kijken, terwijl een derde (35%) het WK met evenveel aandacht zal volgen als andere grote voetbaltoernooien.

Thuisblijven

Ruim de helft van de Nederlanders (53%) vindt dat er geen politici uit Den Haag naar Qatar zouden moeten afreizen. Iets groter nog (57%) is de groep die stelt dat leden van het Koninklijk Huis thuis moeten blijven. In beide gevallen heeft een kleine minderheid van 12% geen bezwaar. Interessant is hier de vergelijking met het EK 2012. Destijds was ook het nodige te doen over de schending van de mensenrechten in Oekraïne, medeorganisator van het toernooi. Ook toen vond iets meer dan de helft van de Nederlanders dat politici (53%) en leden van het Koninklijk Huis (52%) hun gezicht daar niet moesten laten zien.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?