Werknemers willen meer duurzaamheid op de werkvloer

Door Jan Roekens | 07-01-2025

Staat duurzaamheid een tree lager voor de gehele populatie (zie het onderzoek van MarketResponse in dit nummer), voor werknemers staat het hoog op de agenda. Dat blijkt uit het jaarlijkse nieuwjaarsonderzoek van pensioenaanbieder BeFrank, uitgevoerd door PanelWizard.

Bijna de helft van de werknemers (45%) vindt het belangrijk dat de organisatie duurzaam is, en 43% wil dat hun werkgever de komende vijf jaar meer prioriteit geeft aan duurzame initiatieven. Ruim een derde van de werknemers zegt dat duurzame acties van hun werkgever bijdragen aan hun werktevredenheid. Bovendien gelooft bijna de helft dat duurzaamheid op de lange termijn financieel voordelig is voor hun organisatie.

Veel werknemers nemen zelf al stappen om hun werkplek te verduurzamen. Bijna de helft (45%) scheidt afval, en 43% vermindert het gebruik van wegwerpplastic. Toch zegt 27% niets te doen om hun werkplek duurzamer te maken.

Minder mopperen

Over het algemeen vindt ruim twee derde het belangrijk dat het werk betekenisvol is en waarde toevoegt aan de maatschappij. Voor het komende jaar is 29% van de werknemers niet van plan om van baan te wisselen. Mochten ze wel op zoek zijn naar een nieuwe baan, dan zijn de drie belangrijkste redenen: een hoger salaris (39%), een nieuwe uitdaging (26%) en minder stress en/of werkdruk (24%). Om het werkplezier bij de huidige werkgever te verhogen, heeft één op de vijf werknemers het voornemen om in 2025 minder te mopperen (19%) en meer van zichzelf te laten zien (ook 19%).

Top 5 voor 2025

Naast de wens om meer duurzaamheid op de werkplek is dit de top 5 goede voornemens op werkgebied:

  1. Een betere balans vinden tussen werk en privé
  2. Via werk een cursus, training of opleiding gaan volgen
  3. Gezonder leven op het werk (vaker de trap, minder snoepen, gezondere lunch, etc.)
  4. Salarisverhoging vragen
  5. Meer tijd overhouden voor sociale contacten buiten het werk

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?