Akkoord over doorgifte data naar VS

Door Jan Roekens | 20-07-2023

De Europese Unie heeft een definitief akkoord afgesloten met de VS waarmee data zonder verder voorwaarden naar de VS kunnen worden gestuurd. Het akkoord komt nadat de EU-ministers eind vorige week al hun goedkeuring hadden uitgesproken.

Het akkoord houdt in dat bedrijven vrijelijk gegevens kunnen uitwisselen tussen de EU en de Verenigde Staten. Het EU-U.S. Data Privacy Framework komt in de plaats van het Privacy Shield, dat drie jaar geleden door het Europese Hof van Justitie werd verboden omdat werd gevreesd dat Amerikaanse inlichtingendiensten vrijelijk konden kijken in gegevens van Europese burgers. President Biden beperkte eerder dit jaar de speelruimte van de inlichtingendiensten, en de Amerikaanse Senaat zorgde voor extra garanties. Door het akkoord wordt de VS nu gezien als een land dat voldoende bescherming van persoonsgegevens uit de EU. In de VS komt een onafhankelijke en onpartijdige instantie die de klachten van Europese burgers behandelt die denken dat geheime diensten illegaal toegang hebben gehad tot hun gegevens. De inlichtingendiensten moeten echter hun beleid en procedures herzien om veiligheid van data te waarborgen.

Onzekerheid

Er is wel wat onzekerheid of het akkoord stand houdt. De Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems wil het akkoord aanvechten omdat hij veronderstelt dat de Amerikaanse surveillancewet nog steeds geldt. Hij brengt de zaak nog dit jaar aanhangig bij het Europese Hof van Justitie.

Verder is het ook mogelijk dat een nieuwe president de nieuwe regels kan aanpassen, en dat zou onder een nieuwe regering Trump wel eens kunnen gebeuren.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?