Heb elkaar lief, zowel kwanti- als kwalitatief

Door Jan Roekens | 11-05-2020

 

Ben jij gespecialiseerd in kwantitatief gebruikersonderzoek? En twijfel je aan de waarde van kwalitatief gebruikersonderzoek? Of juist andersom? Dat is geen vreemde gedachte, aangezien het om twee tegenovergestelde manieren van denken en werken gaat. Daardoor is het soms lastig de waarde van elkaars werk in te zien.

 

Kwantitatief onderzoek is namelijk Data Driven: het draait om het verzamelen van zoveel mogelijk data om een aanname te kunnen valideren of ontkrachten. Gebaseerd op huidig gedrag, concreet en objectief. Kwalitatief onderzoek is gelinkt aan Design Thinking. Hierbij draait het om het naar bovenhalen van de onderliggende reden van het gedrag. De verklaring van (de trends in) de data. Gebaseerd op ervaringen, abstract en subjectief.

 

Misschien heb je het zelf al opgemerkt: de ene werkwijze is niet per se beter dan de ander. De kracht ligt juist in het bundelen van deze twee verschillende werkwijzen, omdat ze elkaar perfect aanvullen.

 

Door je aannames zowel kwantitatief als kwalitatief te valideren heb je een volledig beeld: wat je gebruikers doen en waarom zij dit doen. Pas dan kan je de juiste beslissingen nemen voor het optimaliseren of innoveren van je product en/of service. Als je iets enkel van één kant bekijkt, kan dit nadelige gevolgen hebben voor je business goal of de gebruikerservaring.
Probeer daarom zoveel mogelijk samen te werken en bij elke hypothese samen met een onderzoeksplan te komen. Waarin kwantitatief en kwalitatief onderzoek elkaar versterken in plaats van langs elkaar heen werken.

 

Om beter te kunnen samenwerken heb je één plek nodig voor het verzamelen, delen en organiseren van gebruikersinzichten binnen je organisatie. Zo ben je altijd op de hoogte van elkaars plannen en de laatste inzichten. En kan je elkaars werk verrijken, ook als je elkaar niet over elk onderzoek spreekt. De user insights tool Sticktail helpt je hierbij.

 

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?