We schreven er al eerder over, maar de gevolgen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de Europese richtlijn die bedrijven verplicht om een duurzaamheidsrapportage uit te brengen, geldt voor alle soorten bedrijven. Ook voor de research- en data-sector.
▼
In eerste instantie gaat de richtlijn op voor beursgenoteerde bedrijven en zogenoemde grote bedrijven. Maar ook kleine bedrijven die producten of diensten leveren aan deze beursgenoteerde bedrijven of grote bedrijven krijgen met de CSRD-richtlijn te maken.
Wat is een groot bedrijf?
Vanaf boekjaar 2025 (en vanaf 2026 voor beursgenoteerde ondernemingen) gelden de regels voor grote bedrijven. Maar wat is een groot bedrijf? Dat is een bedrijf in de Europese Unie waarvoor minimaal twee van de volgende zaken gelden:
- Netto-omzet van meer dan € 50 miljoen
- Balanstotaal groter van € 25 miljoen
- Meer dan 250 werknemers.
Niet groot, maar wel aan regels onderworpen
Kleinere bedrijven, die niet direct onderworpen zijn aan de CSRD-richtlijn, moeten er wel vanaf 2025 rekening mee houden dat grote bedrijven mogelijk gegevens over CO2-uitstoot willen hebben van kleinere bedrijven waarvan ze producten of diensten inkopen. Die gegevens hebben ze nodig om aan de publicatievereisten van de CSRD te kunnen voldoen. Reden? De beursgenoteerde en grote bedrijven moeten gegevens van hun gehele waardeketen rapporteren.
Digitaal, telefoon en papier
Een eerste verkenning van de gevolgen voor de leden van het D&IN wijst uit dat er drie media zijn waarvoor de CO2-uitstoot in kaart moet worden gebracht. Het gaat om onderzoek op de volgende manieren:
- Digitaal;
- Telefoon;
- Papieren vragenlijst.
Het D&IN onderzoekt op dit moment op welke wijze de meting van CO2-uitstoot voor deze drie aparte media kan worden gestandaardiseerd voor rapportage.
Naast de rapportage is het natuurlijk aan de leden van het D&IN om, los van de gevolgen van de CSRD, de eigen uitstoot van CO2 te verlagen, bijvoorbeeld door het aanwenden van duurzame en hernieuwbare energie, gebruik van energiezuinige apparatuur binnen de kantooromgeving of het werken met herbruikbare materialen en onderdelen. Het D&IN komt in nabije toekomst met meer informatie en aanbevelingen.
In de UK volgen ze SDR
Hoe doen ze dat in het buitenland? In Duitsland hanteren ze daarvoor sinds april van dit jaar een Codex. Nog verder zijn ze in Engeland waar de Market Research Society (MRS) er behoorlijk werk van maakt. Door de brexit heeft de UK niets te maken met de CRSD. Maar ze hebben een eigen variant: de Sustainable Disclosure Regulation (SDR).
Climate Pledge
De MRS pleit voor tracking van klimaatacties. Ze vraagt de leden om elk jaar de CO2-uitstoot te berekenen en verbeteringen aan te brengen in energieverbruik rond dataverwerking. Er is inzicht nodig om zo de doelstellingen te halen. De MRS hanteert een Climate Pledge Tracking Survey dat de jaarlijkse CO2-voetafdruk per organisatie meet en ook welke acties zijn ondernomen. De MRS vraagt zijn leden om elk jaar zichtbare veranderingen door te voeren die moeten resulteren in reductie (per personeelslid) van uitstoot (gemeten in tCO2) en energieverbruik. De sector moet zich ook mengen in het debat over de energietransactie, onderling en met partnerorganisaties.
De MRS noemt gebieden waarop de branche zich kan richten bij de reductie van uitstoot.
1. Kantoorkosten (met name gas en elektriciteit);
2. Zakenreizen;
3. Woon-werkverkeer van het personeel;
4. Computer-/datacentra.
Klimaatactielijst
Hoe bereik je dan reductie? Daar stelde de MRS een klimaatactielijst voor op:
1. Ga over op duurzame elektriciteitsleverancier(s) en streef ernaar het energieverbruik in het algemeen te verminderen, om zo minder eisen aan het systeem te stellen.
2. Verminder en/of vervang het gebruik van verwarming op gas.
3. Verbeter de energie-efficiëntie van kantoren en/of faciliteiten. Installeer bijvoorbeeld dimmers en bewegingssensoren om het lichtverbruik te verminderen en LED-lampen. Gebruik verder seizoensgebonden airconditioning- en verwarmingsschema’s, brengen isolatie aan en verbeter de luchtcirculatie.
4. Verbeter het afvalbeheer door meer afval recyclen en minder afval te veroorzaken.
5. Bied werknemerspensioenen aan die zijn ondergebracht in fondsen met netto-nuldoelstellingen.
6. Verminder de uitstoot van zakenreizen per personeelslid. Beperk ze tot reizen voor specifieke, vooraf goedgekeurde doeleinden; gebruik er een CO2-budget voor, reis alleen economy class en neem de trein als dat kan.
7. Verminder de uitstoot in het woon-werkverkeer. Stimuleer (ook financieel) reizen met het OV, met de fiets (zorg voor een veilige fietsenstalling), gebruik voor het bureau of bedrijf elektrische voertuigen..
8. Schakel over naar netto-nuldata-opslag of werk samen met datacentra die hetzelfde nastreven.
9. Vertel klanten wat de uitstoot is van specifieke projecten of methodologieën.
10. Praat met leveranciers om inzicht te krijgen in hun netto-nul-verplichtingen en moedig ze aan op één lijn te gaan zitten met wat je zelf al doet.