Workshop ‘Mobile Apps and Sensors in Surveys’ deelt papers

Door Jan Roekens | 16-04-2024

In maart werd in Washington de 5de workshop ‘Mobile Apps and Sensors in Surveys’ (MASS) gehouden. MASS is een reeks workshops die ongeveer één keer per jaar worden georganiseerd en ze draaien allemaal om mobiele apparaten die onderzoekers in staat stellen om gegevens te verzamelen via ingebouwde sensoren.

De sensoren waar het hier om gaat zijn o.a. GPS, bewegingsmeters en tools die passief gegevens verzamelen in de browser of apps. Waar passieve mobiele gegevensverzameling  mogelijk meetfouten kan verminderen en de belasting voor de  respondent verminderen, daar krijgen onderzoekers via actieve dataverzameling met behulp van apps, camera, microfoon of andere sensoren meer data binnen om hun vragen te beantwoorden.

Het gebruiken van sensormetingen om enquêtevragen aan te vullen of te vervangen brengt wel vragen met zich mee op het gebied van representativiteit, het ontwerp en de implementatie van enquêtes, het doen van metingen en de ethische en juridische implicaties van de inzet van sensoren.

Papers

De workshop richtte zich vooral op technische aspecten van mobiele apps en sensoren (manieren om sensordata te verzamelen, apps in Android en iOS en gegevensverwerking), op app-ontwerp (uiterlijk, usability), implementatie (variërend van bereidheid tot deelname tot ethische en privacyoverwegingen), datakwaliteit (representatie, meetfouten) en data-analyse.

De workshop leverde een schat aan papers op en ze allemaal te raadplegen. Dat kan hier.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?