Tweede baan wordt gewoon – vooral bij Gen Z

Door Jan Roekens | 21-02-2023

Kantar publiceerde onlangs het rapport Connecting with the workforce waaruit blijkt dat 30% van de beroepsbevolking een tweede baan heeft vanwege financiële zorgen – of het nu gaat om het verminderen van onzekerheid (49%) of om te voldoen aan de huidige financiële behoeften (34%). De studie van Kantar omvatte 10.000 mensen in 10 landen.

Volgens het onderzoek omspant het bijbaantje verschillende generaties: 36% van de millennials, 30% van Gen X en 21% van de boomers heeft minstens twee banen. Gen Z is de meest getroffen groep – met 40% met twee of meer banen.

Andere belangrijke bevindingen zijn:

Bijna de helft van het personeel maakt zich zorgen dat hun bedrijf mogelijk werknemers moet ontslaan, en vier van de zes werknemers die zich zorgen maken over ontslagen, kijken al uit naar een nieuwe baan.

50% van de mensen zou op zoek gaan naar een nieuwe baan als de werkgever zou besluiten om het beleid voor werken op afstand te veranderen, en 80% zou een nieuwe baan accepteren als deze voor de volle 100% op afstand zou zijn was.

45% van het hogere kader zegt dat ze volledig op afstand of hybride werken – ondanks het feit dat het bedrijf probeert mensen weer terug te leiden naar kantoor.

Het concept van de vierdaagse werkweek heeft de voorkeur van de helft van het personeel en 60% zou een nieuwe baan zoeken als het idee van de kortere werkweek ingang zou krijgen.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?