3 miljoen Nederlanders gebruiken online supermarkt

Door Jan Roekens | 30-01-2020

Bijna 3 miljoen Nederlanders hebben het afgelopen jaar boodschappen gedaan bij een online supermarkt. Het aantal dat online boodschappen doet is daarmee sinds 2016 bijna verdubbeld. Dit blijkt uit de tweede editie van de Smart Food Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 7.300 Nederlanders.


Van alle Nederlanders heeft 21% in het afgelopen jaar besteld bij een online supermarkt. In 2016 was dit nog 12% (1,6 miljoen). Op wekelijkse basis kopen inmiddels 1,3 miljoen Nederlanders bij een online supermarkt. Het einde van de groei is nog niet in zicht. Meer dan één op de vier consumenten (27%) is van plan om ook het komende jaar online boodschappen te bestellen. Online boodschappen doen is nog niet door alle leeftijdsgroepen massaal ontdekt. Vijftigplussers (13%) kiezen minder vaak voor de online supermarkt dan 18- tot 49-jarigen (29%).

Picnic verslaat Jumbo en concurrentie

Picnic is de grootste stijger van alle online supermarkten (+21%). Van de online bestellers doet één op de vier zijn boodschappen bij Picnic (25%). Hiermee blijft zij concurrenten zoals Jumbo (23%), PLUS (9%) en Coop (3%) voor. Ondanks een daling van 11% is Albert Heijn nog steeds de meest gebruikte online supermarkt (50%). Mannen hebben vaker een voorkeur voor Jumbo, vrouwen vaker voor Picnic.

Consumenten willen tijdsbesparing en gemak

De belangrijkste motivaties om voor de online supermarkt te kiezen zijn het niet meer hoeven tillen van zware boodschappen (50%) en tijdsbesparing (49%). Zware boodschappen zijn voor vrouwen vaker een reden om online te bestellen dan voor mannen. Voor jongeren geldt dat tijdsbesparing vaker een belangrijke motivatie is.

Bron: Persbericht Multiscope, 30 januari 2020

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?