33% Nederland is gezondheidsfreak

Door Jan Roekens | 17-08-2023

Nederlanders kunnen op basis van sportgedrag, eetgedrag, supplementengebruik en zelfmonitoring in vier groepen worden ingedeeld. Ruim drie op de tien Nederlanders behoren tot de gezondheidsfreaks en 20% is een bankhanger. Eén op de vijf is een bewuste eter (20%) en 31% is ‘gewoon gezond’. Dit blijkt uit de tweede editie van de Healthy Lifestyle Monitor van Multiscope.

Eén op de drie Nederlanders (33%) past in de categorie gezondheidsfreak. Deze Nederlanders sporten minstens wekelijks, maken bewuste voedingskeuzes, doen aan zelfmeting en een groot deel van hen gebruikt supplementen. De groep bestaat voornamelijk uit 18- tot 34-jarigen, met een middelbare of hogere opleiding en is parttime of fulltime werkzaam.

Bankhanger

Bijna een zesde van de Nederlanders (16%) valt in de categorie bankhanger. Ze sporten niet wekelijks, letten niet bewust op hun voeding en doen niet aan zelfmeting. Veel bankhangers gebruiken wel supplementen. Deze categorie bestaat voornamelijk uit mannen, 18- tot 49-jarigen en personen met een minimum of lager inkomen.

Bewuste eters

Een vijfde van de Nederlanders (20%) valt in de categorie bewuste eters. Deze groep kiest doelbewust voor gezond eten en drinken. Ze sporten echter niet wekelijks, doen niet aan zelfmeting en gebruiken geen supplementen. Bewuste eters zijn voornamelijk 50 jaar of ouder, vrouw en hebben een hoger opleidingsniveau. Ze hebben een modaal of lager inkomen en zijn gepensioneerd of niet werkzaam. Mogelijk heeft deze groep beperkte middelen, waardoor er minder mogelijkheden zijn om te sporten.

Gewoon gezond

Drie op de tien Nederlanders is ‘gewoon gezond’. Net als de bewuste eters letten ze op hun voeding. Daarnaast sport deze groep ook minstens wekelijks. Ze nemen supplementen maar doen niet aan zelfmeting. Deze groep bestaat voornamelijk uit 50-plussers en gepensioneerden. Op het gebied van inkomen en opleidingsniveau zijn er geen significante verschillen.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?