3,3 miljoen huishoudens in de kou

Door Jan Roekens | 21-02-2023

De torenhoge gas- en energieprijzen waren voor 2,9 miljoen Nederlandse huishoudens reden om de woning te verduurzamen. Ruim drie miljoen huishoudens in Nederland laten de verwarming uit en 72% van de Nederlanders houdt hun gas- en energieverbruik nauwlettend in de gaten. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen van Multiscope.

De hoge gas- en energieprijs van de afgelopen 12 maanden was met afstand de belangrijkste reden voor het verduurzamen van de woning, en dat ging op voor 2,9 miljoen Nederlandse huishoudens. De subsidies van de overheid of gemeente waren voor ruim een kwart (27%) van de mensen met een koopwoning van invloed om te verduurzamen.

Vier op de tien Nederlandse huishoudens laten, ook als het koud is, de verwarming uit. Dat komt neer op 3,3 miljoen huishoudens. Opvallend is dat dit vooral geldt voor jongeren. Zo laten 18 tot 34-jarigen duidelijk vaker hun verwarming uit voor energiebesparing (54%) dan 65-plussers (28%).

In de afgelopen 12 maanden hielden beduidend meer Nederlanders hun gas- en energieverbruik meer in de gaten dan een jaar eerder. Van de Nederlanders die hun woning hebben verduurzaamd bekeek in 2022 72% één keer per maand hun gas- en energieverbruik. In 2021 was dit nog 54%.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?