40% Nederland monitort gezondheid

Door Jan Roekens | 16-05-2023

Ruim 40% van Nederland gebruikt apparaten of apps om gezondheidsdata te meten. Dit komt neer op bijna zes miljoen Nederlanders. Daarnaast meten ruim 2,5 miljoen Nederlanders hun sportieve prestaties. Apparaten van Apple, Garmin, Medisana, Omron en Samsung zijn het populairst om gezondheid te monitoren. Dit blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor van Multiscope.

Ruim 40% van de Nederlanders gebruikt apparaten of apps om beweging, voeding of andere data over het lichaam te meten. Dat zijn in totaal bijna zes miljoen Nederlanders. Het overgrote deel monitort deze gegevens dagelijks (61%), een kwart (26%) doet dit wekelijks en 7% doet dit maandelijks. De rest (6%) doet dit op een minder frequente basis.

Het bijhouden van het aantal stappen wordt het meest gedaan. Bijna vier miljoen Nederlanders meten hoeveel stappen zij zetten. Dat is 66% van de groep die de gezondheid monitort. Bijna drie miljoen Nederlanders (50%) meten hun hartslag en 2,8 miljoen (48%) monitoren hun gewicht. Daarnaast meten ruim 2,5 miljoen mensen (43%) hun sportieve prestaties zoals snelheid en afstand. Het monitoren van slaap (32%) complementeert de top vijf. Dat komt neer op 1,9 miljoen Nederlanders.

Apple, Garmin en Samsung domineren de markt

Apple wordt het meest gebruikt voor het tellen van stappen (25%) en het bijhouden van de menstruatiecyclus (39%). Garmin is het populairste merk voor het meten van de hartslag (22%), de sportieve prestaties (26%) en het calorieverbruik (26%). Daarnaast worden apparaten van Samsung het meest gebruikt om de slaap (23%), de saturatie (28%) en het vetpercentage (62%) te monitoren. Het valt op dat men vaak niet weet van welk merk de weegschaal is. Nederlanders die het merk wel paraat hebben gebruiken het vaakst een Medisana. Omron is tot slot het leidende merk voor bloeddrukmetingen.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?