60% jongeren zegt: onze maatschappelijke bijdrage wordt niet gezien

Door Jan Roekens | 29-06-2023

Bijna zestig procent (57%) van de jongeren tussen de 14 en 21 jaar vindt dat zij te weinig worden gezien als groep die zich positief inzet om de wereld een beetje beter te maken. Dit blijkt uit onderzoek door PanelWizard, in opdracht van ABN AMRO en Young Impact.

46% van de jongeren vindt dat zij niet serieus genomen worden wanneer zij een initiatief starten. Toch hebben zeven op de tien jongeren de laatste twee jaar één of meer keer meegedaan aan een initiatief om de wereld een beetje beter te maken. 69% van hen heeft daarbij behoefte aan (meer) ondersteuning. 89% wil de komende twee jaar meedoen of meehelpen aan een initiatief om de wereld te verbeteren.

Ook vindt bijna de helft (46%) van de Nederlandse jongeren dat zij niet serieus genomen worden door mensen ouder dan zij wanneer zij een initiatief starten. Zes op de tien vindt dat ouderen en jongeren te weinig samenwerken om de wereld te verbeteren.

Via school succesvol

In de praktijk blijkt dat initiatieven via school het meest succesvol zijn: bijna twee derde van de jongeren in Nederland neemt deel aan acties die door of via school zijn geïnitieerd. Een kwart (24%) van alle jongeren heeft zelf, buiten school om, een initiatief opgezet.

14% van de jongeren die in de laatste twee jaar hebben meegedaan met een actie, heeft dit gedaan rondom mentale gezondheid. Voor de toekomst ligt dit percentage een stuk hoger: 28% zegt in de aankomende twee jaar een actie te willen rond dit thema. Meer dan één op de vijf (22%) van de jongeren wil in de komende twee jaar het liefst bijdragen om gelijke kansen te stimuleren.

De afgelopen twee jaar bleken jongeren voornamelijk actief met het helpen van andere mensen, bijvoorbeeld met acties die te maken hebben met vrijwilligers- en liefdadigheidswerk (47%) en mensen die het minder hebben (37%). Ook deelnemen aan acties rondom het klimaat en milieu is populair onder jongeren: 46% die de laatste twee jaar heeft meegedaan, nam deel aan initiatieven op dit gebied.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?