60% zakelijke markt nog niet bezig met maatschappelijke impact

Door Jan Roekens | 11-06-2024

Maatschappelijk verantwoord ondernemen speelt een steeds belangrijkere rol in het bedrijfsleven, mede door de toenemende druk vanuit Europese regelgeving. Desondanks houdt maar liefst 60% van de zakelijke markt zich hier nog niet concreet mee bezig. Dat blijkt uit onderzoek van Markteffect, in opdracht van DPG Media.

De wetgeving op het gebied van Environmental, Social & Governance (ESG) groeit sterk, wat essentieel is om de maatschappelijke impact van bedrijven te reguleren. Onderwerpen als de CO2-voetafdruk, inclusiviteit en (internet)veiligheid zijn er onderdeel van. Hoewel ESG-criteria steeds belangrijker en soms zelfs verplicht worden, is dit voor veel bedrijven nog onbekend terrein. Slechts 20% weet (ongeveer) wat de term inhoudt en het grootste deel van de ondervraagden (71%) ziet maatschappelijk verantwoord ondernemen meer als verplichting dan als kans. Het gebrek aan deze kennis kan verklaren waarom slechts 13% van de zakelijke markt maatschappelijke onderwerpen als duurzaamheid en diversiteit hoog op de agenda heeft staan.

Verduurzamen

Ondanks de beperkte kennis en betrokkenheid omtrent maatschappelijk verantwoord ondernemen is er wel een klein begin gemaakt: ruim een derde van de zakelijke markt is bezig met het verduurzamen van de organisatie. Daarnaast ziet 39% van de zakelijke markt duurzaamheid als belangrijk thema voor de komende jaren.

Cyberscecurity

Cybersecurity is een minder bekend onderdeel van ESG. Door dit te integreren in ESG-strategieën, kunnen bedrijven niet alleen hun eigen risico’s verminderen, maar ook verantwoordelijkheid dragen voor een veilige en duurzame digitale omgeving. Eerder dit jaar werd al bekend dat 66% van alle Nederlandse bedrijven hun digitale veiligheid niet op orde heeft en 60% vorig jaar nog te maken heeft gehad met cyberaanvallen. Ook dit jaar staat cybersecurity nog niet hoog op de agenda: slechts 13%t van de respondenten ziet het als prioriteit.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?