70% van Nederland vraagt om menselijker leiderschap

Door Jan Roekens | 18-01-2024

Nederland vindt dat ons land ander leiderschap nodig heeft. Maar wat is ‘ander leiderschap’? Nieuw onderzoek van Motivaction en trainingsinstituut de Baak onder 1.000 werkende Nederlanders geeft inzicht in de verwachtingen van leiderschap in de politiek en het bedrijfsleven. Menselijk leiderschap is het belangrijkste thema voor de nabije toekomst, met transparantie en mentaal welzijn als grote pijlers.

Minder vanuit de ratio, meer vanuit verbinding. Daar ligt de behoefte van Nederlanders als het gaat om toekomstig leiderschap in zowel de politiek als binnen organisaties, blijkt uit het onderzoek van de Baak. Zo vindt 70% van de Nederlanders dat het politieke leiderschap menselijker moet. Zij verwachten van hedendaagse leiders transparante communicatie, empathie en vertrouwen. Hun belangrijkste taken zijn volgens de respondenten het motiveren van anderen, zorgen voor een tevreden team en een goede samenwerking. Opvallend genoeg worden meer traditionele, ratio-gedreven eigenschappen zoals autoritair gedrag, resultaatgerichtheid en vasthouden aan hiërarchie als de minst populaire eigenschappen gezien.

Mentaal welzijn belangrijk

Uit het onderzoek blijkt verder dat de eigen mentale gezondheid een belangrijk thema onder werkend Nederland is. Het valt onder de drie belangrijkste aandachtspunten voor directe leidinggevenden, volgens hun medewerkers. Daarnaast staan het zorgen voor een goede sfeer en een gezonde werk-privébalans bovenaan. Onderaan de lijst met aandachtspunten op de werkvloer staan diversiteit, maatschappelijke impact en duurzaamheid. Ruim 60% vindt wel dat duurzaamheid belangrijker wordt, maar legt die verantwoordelijkheid neer bij de bestuurders van grote organisaties, niet bij de direct leidinggevende.

Bron: De Baak/Motivaction

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?