70% werknemers heeft thuiswerkplek nog niet op orde

Door Jan Roekens | 03-01-2022

Zo’n 70% van de Nederlandse werknemers heeft een werkplek die nog altijd niet goed is toegerust op werken vanuit huis, zo blijkt uit de eerste Monitor Hybride Werken van KPN, uitgevoerd door Blauw Research.

Nu thuiswerken sinds eind november weer de norm is, is het digitale thuiswerkverkeer met een derde toegenomen. Toch zitten nog altijd veel werknemers dagelijks zonder bureaustoel, tweede scherm of fatsoenlijk bureau. Ook ondervindt een deel technische problemen bij het thuiswerken, bijvoorbeeld door een haperende verbinding.
Voor bijna een kwart is er sprake van een ruimteprobleem omdat er geen geschikte aparte ruimte in huis is om goed te kunnen werken. Ook beschikken werknemers vaak niet over een stabiele wifiverbinding (18%) en een snelle internetverbinding (16%). Slechts 30% zegt niets te missen op de thuiswerkplek.

Concentratie beter

Ruim twee derde zegt het liefst thuis te werken, omdat daar de concentratie en de productiviteit beter zijn. Eenzaamheid, afleiding of vervaging tussen werk en privé zijn redenen waarom een minderheid van de ondervraagden liever op kantoor werkt. Ook technische mankementen, bijvoorbeeld een haperende internetverbinding, zorgen ervoor dat thuis- of hybride werken als negatief wordt ervaren. Liefst 63% van de mensen die wel eens hybride vergaderen klaagt dat een slechte internetverbinding zorgt voor een rommelig en onprettig verloop van overleg. Bijna 40% is er bij het inbellen in meetings bang voor dat de techniek hem in de steek laat.

Meer stilte

Ook op kantoor valt het nodige te verbeteren. Ruim een derde wil meer ruimte om in stilte te kunnen werken. Ruim een kwart wil dat er op zijn of haar werk meer ruimtes komen om te kunnen bellen, een even grote groep wil dat meer ruimtes geschikt worden gemaakt voor videobellen. Van de werknemers die al gebruikmaken van dergelijke videoapparatuur krijgt 47% die niet altijd goed aan de praat. 43% zegt dat de juiste apparatuur nog helemaal ontbreekt.

Afspraken

Zo’n 85% van de werknemers wil graag zelf bepalen op welke dagen zij thuis werken. In 59% van de gevallen zijn daar afspraken over gemaakt. 40% heeft over hybride werken geen enkele afspraak met de baas gemaakt, maar daar heeft bijna driekwart dan ook geen behoefte aan.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?