ACM Telecommonitor: verbruik mobiele data blijft stijgen

Door Jan Roekens | 13-08-2019

De Autoriteit Consument en Markt heeft de Telecommonitor van de tweede helft van 2018 gepubliceerd. Uit de monitor blijkt dat het mobiele dataverbruik in 2018 met 59% is gestegen ten opzichte van 2017.


Dit verbruik kwam daarmee op 537 miljard MB tegenover 337 miljard MB in 2017. Bij de vaste diensten is een transitie van traditionele naar digitale diensten waarneembaar. Steeds meer consumenten maken gebruik van bundels waarin een mobiel abonnement wordt gecombineerd met een vast abonnement, bijvoorbeeld televisie + vaste telefonie + internet + mobiel. Aanbieders bieden diverse extra’s om te stimuleren dat consumenten deze bundels afnemen. Het aantal bundels dat alleen bestaat uit de vaste diensten internet, vaste telefonie en/of televisie daalt.

KPN en VodafoneZiggo blijven de grootste aanbieders van breedbandinternet, met constante marktaandelen van 45 tot 50 procent. Martkaandelen van andere aanbieders, zoals Tele2, bedroegen in 2018 tussen de nul en vijf procent. Het aantal kabelaansluitingen en glasvezelaansluitingen blijft licht stijgen ten koste van koperaansluitingen. In 2018 is het aantal nieuwe glasaansluitingen vergelijkbaar met 2017 en ligt gemiddeld op 30.000 aansluitingen per kwartaal. Dat is een stuk lager dan in de eerdere jaren toen er gemiddeld tussen 40.000 en 55.000 huizen werden aangesloten op glas. De ACM wil meer inzicht krijgen in hoe telecombedrijven en investeerders bepalen waar zij glasvezel uitrollen en tegen welke problemen zij hierbij aanlopen. Daarom is de ACM een verkennend onderzoek gestart naar de uitrol van glasvezel in Nederland. Na de zomer verwacht de ACM de resultaten van de marktstudie te publiceren. Op basis van die resultaten wordt bepaald of vervolgacties nodig zijn.

De ACM publiceert elk half jaar de marktcijfers van de telecomsector in de Telecommonitor. Deze monitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, televisie en bundels op basis van cijfers van de belangrijkste partijen in de telecomsector.

Bron: ACM, 5 juli 2019

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?