ACM wil aanpassing Data Act om clouddiensten te combineren

Door Jan Roekens | 08-09-2022

Uit een marktstudie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat het voor gebruikers van zakelijke clouddiensten moeilijk is om van aanbieder te wisselen of clouddiensten van verschillende aanbieders te combineren. In de ontwerpversie van de Data Act worden al veranderingen aangekondigd, maar de ACM wil verder gaan zodat combinatie van clouddiensten makkelijker wordt.

Clouddiensten maken het mogelijk voor bedrijven en organisaties om hoogwaardige technologische ICT-diensten (zoals externe opslagcapaciteit en rekenkracht) te gebruiken zonder te hoeven investeren in apparatuur, software en personeel. Daardoor spelen cloudaanbieders een belangrijke rol bij het digitaliseren van bedrijfsprocessen, waarbij het verwerken en analyseren van data steeds belangrijker wordt. Het Nederlandse bedrijfsleven is daarin een van de koplopers: 65% van de Nederlandse bedrijven maakte in 2021 gebruik van clouddiensten, terwijl dat in Europa gemiddeld 41% was.

Moeilijk overstappen

Uit de marktstudie blijkt dat de grootste twee aanbieders (Microsoft Azure en Amazon Web Services) elk een marktaandeel hebben van 35 à 40%. Gezien de kenmerken van de markt is het voor kleinere spelers moeilijk om effectief met grote geïntegreerde aanbieders te concurreren. Daarom maakt de ACM zich zorgen over verdere consolidatie.

Daarnaast wijst de ACM erop dat de concurrentie tussen clouddiensten zich vooral richt op het moment waarop bedrijven of instellingen hun aanbieder voor het eerst kiezen. Aanbieders proberen hen dan te verleiden door bijvoorbeeld gratis clouddiensten en volumekortingen aan te bieden. Wie eenmaal een keuze heeft gemaakt, kan daarna moeilijk overstappen naar een andere aanbieder. Het risico bestaat dat de cloudaanbieders door deze afhankelijkheid de prijzen verhogen of de kwaliteit van de dienstverlening verlagen.

Weinig vrijheid

Cloudaanbieders ontmoedigen het overstappen naar andere aanbieders door bijvoorbeeld hoge vergoedingen te vragen voor het verplaatsen van data. Daarnaast zijn de verschillende clouddiensten van één aanbieder vaak zodanig met elkaar verweven dat het technisch ingewikkeld is om van aanbieder te wisselen. Bovendien kunnen gegevens door het gebrek aan standaarden niet altijd goed worden overgezet. Daardoor is dataportabiliteit soms beperkt.

Daarnaast is het flexibel combineren van clouddiensten van verschillende aanbieders lastig, want clouddiensten kunnen zelden goed met elkaar communiceren. Door deze beperkte interoperabiliteit hebben bedrijven en organisaties weinig vrijheid in de keuze tussen clouddiensten.

De ACM onderzoekt de komende maanden of overstapdrempels, zoals uitstaptarieven, daadwerkelijk concurrentieproblemen veroorzaken en hoe ze moeten worden aangepakt.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?