Amsterdam…? Utrecht voelt nu als de hoofdstad

Door Jan Roekens | 04-07-2024

Voor de Nederlander is Amsterdam niet langer dé stad van Nederland. Dat is nu Utrecht. Zelfs Rotterdam en Maastricht hebben een sterkere reputatie. Ook wordt Utrecht als veel vriendelijker en aantrekkelijker ervaren en staat het daarom bovenaan het verlanglijstje voor een dagje uit. Dat blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. 

‘Amsterdam verloor tijdens de coronacrisis al even zijn koppositie, toen de stad stilviel door de winkel- en horecasluitingen. Nu stoot de stad juist af vanwege de drukte van alle toeristen’, zegt  merkadviseur Hendrik Beerda. ‘Het Amsterdamse winkel- en horeca-aanbod wordt weliswaar nog steeds als het beste van Nederland ervaren, maar men vindt de prijzen  te hoog. De sfeer in Utrecht wordt als veel prettiger ervaren en ook voor Rotterdam en Maastricht heeft de volwassen Nederlander veel meer sympathie. Rotterdam trekt mensen aan vanwege zijn continue vernieuwing. Maastricht is de favoriete vakantiestad dankzij de gastvrijheid en de hoge kwaliteit van het verblijf.’


Favoriete steden onder volwassenen in 2024 (+ positie in 2019)

  1. (2) Utrecht
  2. (3) Rotterdam
  3. (4) Maastricht
  4. (1) Amsterdam
  5. (9) Nijmegen


Voor tieners is Amsterdam (nog) wél de favoriete stad

Bij 12- tot 18-jarigen heeft Amsterdam nog wel een magische status dankzij het rijke uitgaansleven. Rotterdam, Utrecht, Maastricht en Den Haag worden wel steeds grotere concurrenten. De Maastrichtse horeca scoort onder jongeren bijna net zo goed als de Amsterdamse en in de Limburgse stad vinden ook jongeren de sfeer een stuk fijner. Voor een dagje winkelen staat Utrecht bovenaan. Rotterdam is de nummer twee stad voor de jeugd dankzij de mix van horeca, winkels, architectuur en Diergaarde Blijdorp.

Favoriete steden onder 12- tot 18-jarigen in 2024

  1. Amsterdam
  2. Rotterdam
  3. Utrecht
  4. Maastricht
  5. Den Haag

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?