Back to the gym

Door Jan Roekens | 11-08-2021

Een bekend beeld tijdens de coronapandemie: drukke parken en straten door wandelaars, fietsers en sporters. Ook kochten we massaal sportbenodigdheden voor thuis in en waren de yogamatten en gewichten niet aan te slepen. Nu de sportscholen, -clubs en -verenigingen weer open zijn, rijst de vraag: thuis blijven sporten of terug naar de sportschool? Motivaction deed onderzoek.

Voor de pandemie was de meerderheid van de Nederlanders (54%) aangesloten bij een sportschool, sportvereniging of andere betaalde sportfaciliteit. Tijdens de lockdown zocht men (noodgedwongen) naar alternatieve manieren om te sporten, bewegen en fit te blijven.

Ruim 40% van de Nederlanders is meer gaan wandelen tijdens de lockdown. Daarnaast zijn we ook meer gaan hardlopen, skeeleren en wielrennen. Vooral wandelen lijkt een blijvertje: de meerderheid zegt dat ook na corona meer te willen wandelen (54%).

Naast deze buitenactiviteiten is er ook meer thuis gesport: 15% is dat meer gaan doen, vooral vrouwen (19%). Daarbij is vooral gebruik gemaakt van gratis online tools, zoals tutorials of een gratis sportapp. Eén op de vijf Nederlanders heeft tijdens de pandemie gebruikgemaakt van betaalde opties, zoals een betaalde (sport)app (10%) of een betaald sportprogramma voor thuis (9%).

Sociaal contact gemist

Ondanks de verschillende alternatieve manieren van sporten en bewegen tijdens de lockdown, hebben sportende Nederlanders hun sportclub gemist. Ze misten vooral de regelmaat (42%) en motivatie (32%). Dat geldt ook voor het sociale aspect: bijna eenderde zegt sociaal contact (31%) en gezelligheid (30%) te missen, en ook plezier in sporten – in het algemeen – werd gemist (24%). Tot slot worden de fitnessapparaten en ander equipment gemist (29%).

De helft van de sporters is dan ook direct weer naar de sportschool gegaan toen die de deuren weer opende. Maar het thuis sporten lijkt al met al goed te zijn bevallen. Een ruime meerderheid wil ook na corona thuis blijven sporten (63%).

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?