Begrip voor ingrijpen politie bij demonstratie 

Door Jan Roekens | 23-07-2020

Meer dan acht op de tien Nederlanders hebben er begrip voor dat de politie ingrijpt bij een verboden demonstratie, blijkt uit onderzoek van I&O Research, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat geldt ook voor 40% van degenen die protesten tegen de coronamaatregelen steunen.   


 

I&O Research legde begin juli Nederlanders de volgende tekst voor over protesten tegen de coronamaatregelen: 
De afgelopen weken zijn er verschillende protestacties geweest tegen de coronamaatregelen van de overheid, met name tegen de beperkende maatregelen zoals het houden van 1,5 meter afstand met mensen buiten het eigen huishouden. 
Op de vraag in hoeverre men positief of negatief over deze protesten is, blijken Nederlanders vaker negatief (70%) is dan positief (12%).  
 

Voornaamste redenen om negatief te zijn:  

  • De regels zijn er niet voor niets 
  • Gezondheid staat voorop 
  • De demonstranten denken te veel aan zichzelf  

Voornaamste positieve redenen: 

  • De economische gevolgen van coronamaatregelen zijn niet in verhouding 
  • De ‘1,5 meter-samenleving’ is niet haalbaar en/of gezond 
  • Democratisch recht om te protesteren 

RIVM betrouwbaar 

Tweederde van de Nederlanders vindt de informatie vanuit het RIVM betrouwbaar. Een tiende vindt van niet. Ook vindt tweederde dat mensen buitenshuis 1,5 meter afstand tot anderen moeten blijven houden (68%). 83% is het eens met de stelling ‘ik heb er begrip voor dat de politie ingrijpt bij een demonstratie wanneer deze verboden is’. Vier op de tien sympathisanten van de protesten zijn het hiermee eens (40%). 
 

Steun coronamaatregelen stabiel hoog 

Nederlanders staan nog steeds in (grote) meerderheid achter de coronamaatregelen. Dit geldt zowel voor het versoepelen van de lockdown (nu 75%), de gezondheid van Nederlanders (80%t) als de economie (63%). Toch is het de helft van de Nederlanders soms niet duidelijk wat ze moeten of mogen doen met betrekking tot het coronavirus. Voor 5% is het zelfs zeer onduidelijk. 
In mei vond 76% van de Nederlanders het vooralsnog acceptabel dat volksvertegenwoordigers tijdelijk minder invloed hebben op het coronabeleid. Nu vindt 71% dit acceptabel. 
 

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?