Beleving Winterspelen China beïnvloed door covid en mensenrechten

Door Jan Roekens | 15-02-2022

De beleving van de Olympische Winterspelen in Beijing is bij Nederlanders beduidend minder aanwezig dan die van de Winterspelen in Zuid-Korea (2018) of Rusland (2014). Zowel de situatie rond de mensenrechten in gastland China als covid zijn daar debet aan. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction, uitgevoerd kort na het begin van de Winterspelen.

Bijna vier op de tien Nederlanders (38%) zijn geïnteresseerd in de Winterspelen in Beijing. De interesse in de Spelen in Zuid-Korea lag met 48% op een beduidend hoger niveau, en dit geldt in nog veel sterkere mate voor het evenement in Rusland (66%). Als het gaat om de betrokkenheid bij TeamNL, is precies dezelfde neerwaartse trend te zien.

Langebaanschaatsen populairst

Mannen (44%) zijn veel meer geïnteresseerd dan vrouwen (31%), 65-plussers (48%) veel meer dan de jongsten in de steekproef, de 18 tot 24-jarigen (27%). Het is niet voor niets dat het IOC het aanbod aan sporten op zowel de Zomer- als de Winterspelen probeert aan te passen aan de belevingswereld van jongeren. De populairste sport om te volgen is echter nog steeds het klassieke langebaanschaatsen (45%), gevolgd door shorttrack (24%); ver daar weer achter staan kunstrijden, schansspringen en snowboarden.

Verminderde interesse

De verminderde interesse blijkt ook uit de mate waarin Nederlanders de berichtgeving over de Spelen in de media volgen. Bijna de helft (47%) doet dat nu tamelijk tot zeer goed, ruim zes miljoen mensen dus. In 2018 gold dit echter nog voor bijna zes op de tien Nederlanders, en rondom de (zeer succesvolle) spelen in Rusland zelfs voor driekwart van de volwassen bevolking. Van een echte Olympische sfeer in Nederland is dus geen sprake. Covid en de belemmeringen en de risico’s die daar bij horen, spelen zeker een rol. Ruim een kwart van de Nederlanders (27%) stelt dat de Spelen vanwege corona helemaal niet door hadden moeten gaan.

Niet in China

Veel belangrijker voor Nederlanders is hun perceptie van de mensenrechtensituatie in China. Precies één op de drie stelt dat TeamNL vanwege die situatie niet mee had moeten doen aan de Spelen. De helft (49%) meent dat de Spelen vanwege de schendingen van de mensenrechten niet in gastland China gehouden hadden moeten worden. Oud en jong, man en vrouw en sportliefhebbers en sporthaters zijn hierover eensgezind.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?